Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Liv Kristine – River Of Diamonds
Metalville Records
Release datum: 21 maart 2023
“Zoals eerder vermeld is het materiaal niet echt heavy, maar dat doet aan de schoonheid van de nummers zeker niets af.
7/10
Sjak Roks I 24 april 2023

De Noorse zangeres Liv Kristine is natuurlijk het bekendst vanwege haar vocale bijdrage aan diverse platen van de bands Theatre Of Tragedy en Leaves’ Eyes. Toen dat laatste avontuur (evenals haar huwelijk met Alex Krull) in 2015 op de klippen liep heeft ze zich, na een vrij lange periode van bezinning, weer toegelegd op het oppakken van haar solo-carrière en deze ‘River Of Diamonds’ is daarvan het eerste tastbare full-length wapenfeit. Voorganger ‘Vervain’ dateerde alweer van 2014 en sindsdien heeft ze enkel en alleen in 2021 de EP ‘Have Courage Dear Heart’ uitgebracht. Van deze EP zijn overigens de nummers ‘Gravity’ en ‘Serenity’ ook op dit nieuwe album te vinden.

‘River Of Diamonds’ bevat een twaalftal nummers waarin natuurlijk het stemgeluid van Liv het logische middelpunt vormt. En het dient te worden gezegd dat haar stem nog niets van zijn kracht en charme verloren heeft. Alle nummers, behalve de twee covers ‘Pictured’ Within’ (Jon Lord) en ‘True Colours’ (Cindy Lauper), zijn tot stand gekomen met haar oude songwriting partner Tommy Olsen van Theatre Of Tragedy. Het aanwezige song materiaal is niet bijster heavy, maar het melancholische karakter van de nummers weet je wel bij de strot te grijpen en je aandacht van begin tot eind vast te houden. Vooral het duet met Osten Bergøy ‘Our Immortal Day’ (hallo Sisters Of Mercy), het titelnummer ‘River Of Diamonds’ (met een gastbijdrage van Moonspell-zanger Fernando Ribeiro) en het al eerder genoemde ‘Gravity’ zijn prima songs die het beluisteren meer dan waard zijn. Vermeldenswaardig is ook nog ‘Love Me High’ waarop Liv’s zus Carmen Elise (Midnattsol) te horen is.

De twee eerder genoemde covers verdienen ook een speciale vermelding, want zowel ‘True Colours’ als (vooral) ‘Pictured Within’ (met daarin een bijdrage van Liv’s hubby Michael Espenaes) zijn uitermate geslaagd te noemen. Zoals eerder vermeld is het materiaal niet echt heavy, maar dat doet aan de schoonheid van de nummers zeker niets af. In mijn beleving is ‘River Of Diamonds’ dan ook het beste solo-album van de charmante Noorse zangeres tot op heden.

credit-M-Rohrbach