Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Levendleed – Algehele Malaise
Back From The Grave Tapes
Release datum: 01 juli 2020
“Toch is er door een zekere gelaagdheid en het gebruik van toetsen genoeg te ontdekken wat de luisterervaring goed doet.”
7/10
Pim Blankenstein I 20 juni 2020

Ik zal de deur maar meteen intrappen. Levendleed is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Een select publiek met een voorkeur voor minimalistische depressieve black metal zal hier mee uit de voeten kunnen. De man achter Levendleed is Thomas Acid, die in het dagelijks leven als tatoeëerder werkt bij Baskerville Tattoo in Alkmaar. In die tak van sport blinkt hij uit in de zogenaamde trash polka stijl. Een aantal jaar terug besloot hij naast zijn tatoeëerinstrumenten ook een muziekinstrument (de basgitaar) op te pakken en ook maar meteen een eenmansformatie op te richten. In 2019 debuteerde hij met een eerste demo en nu verschijnt een tweede tape, “Algehele Malaise”. Beide tapes zijn op de markt gebracht door Back From The Grave Tapes. Deze laatste tape overigens ook in een tot 15 stuks gelimiteerde editie in een tinnen doosje.

Zoals ik al aangaf is het black metal zoals doorgaans op zolderkamertjes gefabriceerd wordt. Ik ken de eerste demo niet, maar als ik de verhalen moet geloven is deze nieuwe release een stap vooruit. Overigens werd Thomas bijgestaan door drummer Tom Rutgers en verzorgde collega tatoeëerder Joe Sinner de productie. Ik moet dan ook zeggen dat het minimalistische aspect niet terugslaat op de geluidskwaliteit want die is gewoon behoorlijk te noemen. Het minimalistische zit vooral in de composities en de riffs. Die zijn niet uitermate ingewikkeld. Toch is er door een zekere gelaagdheid en het gebruik van toetsen genoeg te ontdekken wat de luisterervaring goed doet. Ook de Nederlandstalige teksten worden zowel monotoon, clean en soms zelfs sereen voortgebracht in combinatie met de voor het genre gangbare krijs. Facetten die ‘Algehele Malaise’ een alleraardigste release maken.

Het kost wat luisterbeurten om het allemaal goed door te laten dringen. Voor de ervaren maniakken is dit echter gesneden koek. Naast de digitale release, die sinds 1 mei 2020 online staat, en dus de cassette via Back From The Grave Tapes komt er ook een CD uit via War Productions.