Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Lamb Of God, Kreator, en Municipal Waste in 013 – Tilburg – 2 maart 2023

“En hebben wij weer tijd om te herstellen van het muzikale geweld wat de ‘State of Unrest” tour met zich meegebracht heeft”
Als er een paar vette thrash bands naar mijn favoriete concertzaal komen is dat natuurlijk altijd fijn maar als dat Kreator en Lamb Of God zijn en die nemen dan Municipal Waste in hun kielzog mee? Dan kan het toch niet zo zijn dat ik op zo’n avond thuis op de bank zit, dus op naar Tilburg voor de “State Of Unrest” tour.
16 maart 2023 I Tekst Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

We zijn bijna vergeten dat eigenlijk Powertrip hier zou openen maar ongeveer gelijk met het begin van de voorverkoop in 2020 stierf hun zanger Riley Gale dus was het zoeken naar een andere opener. Municipal Waste is dat geworden en die laten als soort van intro ‘I’m A Rebel” van Accept horen. Daarna vliegen ze erin met ‘Grave Dive’ en dat klinkt meteen heerlijk vet en de heren uit Amerika hebben er zelf ook zichtbaar plezier in. Het is geweldig om te zien en horen wat deze mannen tentoonspreiden, de energie spat er van af en voor het 2e nummer vraagt  zanger Tony Foresta of het te vroeg is voor snelle thrash om dan vervolgens ‘You’re Cut Off’ in te zetten. Gitaristen  Ryan Waste en Nick Poulos zijn goed op dreef en die gitaartandem raast uit de speakers. Bassist Land Phil laat regelmatig letterlijk en figuurlijk zijn spierballen zien.

Ik hoef het eigenlijk niet te zeggen maar het geluid is weer fantastisch. Ze hadden hun 1e show in Europa in 2013 dat is dus 20 jaar geleden en dat was ook in de 013. Tony is het opgevallen dat er een crowdsurf verbod is in dit gebouw en zegt dan ook dat we dat zeker niet moeten doen. Na die uitspraak krijgen de heren en dames van de security het een stuk drukker. Na iets meer dan een half uur zit het erop. Ik moet concluderen dat ik nu al een big smile op mijn gezicht heb want dit was een geweldige opener.

Even snel ombouwen en dan is het tijd voor de Duitse thrash grootmacht  Kreator. Er hangt tijdens het ombouwen een groot zwart doek met een heel groot Kreator erop. Hier worden we net voor de show getrakteerd op ‘Run To The Hills’ van Iron Maiden. ‘Sergio Corbucci Is Dead’ is dan het echte intro voor dat het doek valt en we ‘Hate Uber Alles’ voor onze kiezen krijgen. Bij het 2e nummer wat Mille Petrozza weer met passie aankondigt zoals we van de zanger gewend zijn, krijgen we zoals het op de tracklist staat “fire” vuur dus. Bij ‘Phobia’ vallen er een paar lijken uit het plafond en die blijven de rest van de show rustig hangen. ‘Become Immortal’ staat wel op de tracklist maar is vervangen door ‘Betrayer’ van het album  “Extreme Agression” uit 1989. Mille is heel blij dat hij weer shows kan geven en is nog gelukkiger dat wij allemaal gekomen zijn. Voor ‘Phantom Antichrist’ komen er 2 Violent Minds (de mascotte van Kreator) het podium op. De gepassioneerde zanger wil onze stembanden ook nog even uittesten, dit doet hij voor het nummer ‘Flag Of Hate’ als hij met een vlag het podium opkomt. Het publiek wordt vriendelijk doch dringend gevraagd om “Flag Of Hate” te schreeuwen en daar is hij niet meteen enthousiast over… dus we moeten het een paar keer overdoen om meneer Petrozza tevreden te stellen. Als het slotnummer ‘Pleasure To Kill’ van het gelijknamige album uit 1986 begint, knallen er een paar confetti kanonnen en is het 1 grote rode bende in Mainstage 013.

Het is altijd een waar genot om deze band live te zien en dat is vanavond weer niet anders, het is na 2 bands al een geslaagde avond en dan moet Lamb Of God nog komen.

Zoals gezegd de laatste band van vanavond Lamb Of God is ook weer een pareltje in de metal scene. Zanger Randy Blythe laat meteen zien hoe fit hij is en rent en springt vanaf het begin over het podium. Af en toe heeft hij een rustpuntje tussen de nummers door en dan drinkt hij van zijn thee. Bij Lamb Of God geen vlammen op het podium, maar vuur uit de instrumenten en mond van de zanger. Hij zegt ook dat ze hier gekomen zijn “to completely fuck this place up” en dat zijn ze aardig aan het doen vanaf het 1e nummer ‘Memento Mori’, om vervolgens als een razende door te gaan naar ‘Ruin”, dus we gaan van 2020 terug naar 2005, qua album. Bij het 5e nummer gaan we pas naar het laatste album ‘Omens’ met de song ‘Ditch’. Dit album komt nog 1 keer langs met het titelnummer.

Van de 9 albums die Lamb Of God uitgebracht heeft komen er 7 voor op de tracklist. ‘As The Palaces Burn’ uit 2003 en ‘Ashes Of The Wake’ uit 2004 zijn met allebei 3 nummers de grootste leverancier op de al genoemde lijst. Stiekem had ik gehoopt op het duet van Mille en Randy dat ze samen uitgebracht hebben maar helaas; ‘State Of Unrest’ zit er vanavond bij beide bands niet in. Jammer maar helaas. Met afsluiter ‘Redneck’ zit 1 uur en een kwartier vette groove er op voor de heren uit Richmond “fucking” Virginia. En hebben wij weer tijd om te herstellen van het muzikale geweld wat de ‘State of Unrest” tour met zich meegebracht heeft. Het was weer goed toeven bij 013 in Tilburg.

De setlist van vanavond:

Kreator

 1. Hate Uber Alles
 2. Hail To The Hordes
 3. Awakening Of The Gods (intro)
 4. Enemy Of God
 5. Phobia
 6. Betrayal
 7. Satan Is Real
 8. Hordes Of Chaos
 9. 666 – World Divided
 10. Phantom Antichrist
 11. Strongest Of The Strong
 12. Flag Of Hate
 13. Violent Revolution
 14. Pleasure To Kill

Lamb Of God

 1. Memento Mori
 2. Ruin
 3. Walk With Me In Hell
 4. Resurrection Man
 5. Ditch
 6. Now You’ve Got Something To Die For
 7. Contractor
 8. Omerta
 9. Omens
 10. 11th Hour
 11. 512
 12. Vigil
 13. Laid To Rest
 14. Redneck

Social media