Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Grande Royale – Welcome To Grime Town
The Sign Records
Release datum: 24 maart 2023
“Het hele album is (weer) een muzikale rollercoaster met extreem catchy rawk ‘n’ roll van absolute topkwaliteit!”
9.5/10
Cor Schilstra  I 17 maart 2023

Eén van mijn favoriete bands de laatste jaren, het Zweedse Grande Royale, heeft zijn zesde album uit; ‘Welcome To Grime Town’. Met nog meer focus op de recht-toe-recht-aan high energy rock ‘n’ roll (waar de band naar eigen zeggen toch het liefst mee bezig is; vooral live), bestaat het merendeel van het album uit up-tempo nummers met als hoofdbestanddelen: garagerock met catchy hooks, punky energie en aanstekelijke melodieën. Het hele album is (weer) een muzikale rollercoaster met extreem catchy rawk ‘n’ roll van absolute topkwaliteit!

Toch hebben alle nummers wel hun eigen verrijkende ingrediënten. Zo bevatten ‘Run Officer Run’ en ‘Freak Parade’ zeer smaakvolle Chinn and Chapman Bubblegum invloeden die kundig worden verweven in het Grande Royale recept. ‘Augury’ heeft een heerlijke vintage vroeg zeventigerjaren sluier en wanneer de gitaarsolo aanvangt, meen ik bijna oude UFO boogie met Michael Schenker taferelen te horen, maar deze rol mag worden toegerekend aan gast-gitarist Mattias Rydell.

‘Utopia’ is misschien wel het meest opvallende nummer met een verrassend melancholieke opbouw en zeer geloofwaardige en kundige uitvoering. Ook is dit nummer te zien als te gekke clip, met mooie verbeelding van de verdienstelijke zangpartijen (Johan in Zweeds). Het acteertalent van de band, vooral van drummer Johan is trouwens weergaloos in de clip van ‘Stark Raving Mad’; het nummer zelf, een energieke, punky en enorm catchy rocker, is ook wel heel erg lekker! Bij ‘Choke On It’ zie ik trouwens de pogo-pit al voor het podium ontstaan; dit wordt vast een feestje bij ieder optreden.

Qua arrangementen liggen de nummers mooi in het verlengde van de voorganger ‘Carry On’; de band blijft zich verder ontwikkelen en de uitwerking is mogelijk nog beter geworden. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ze het laatste album konden overtreffen, maar ze hebben het toch minstens weer net zo goed gedaan. Jammer genoeg heeft de sympathieke gitarist Andy de band verlaten (niet meer te combineren met de plichten van het gezinsleven?), maar zijn plek wordt met verve ingevuld door nieuwkomer Calle. Nu is zanger/gitarist Gustav nog het enig overgebleven lid van de oorspronkelijke bezetting.

Andy was in eerste instantie hoofdverantwoordelijke voor de totstandkoming van de muziek (het debuutalbum was bijna geheel van zijn hand), maar de rol van Gustav is vooral na het wegvallen van leadzanger Hampus Steenberg steeds groter geworden. Gustav nam toen de leadzang ook voor zijn rekening en alle nummers van het album ‘Take It Easy’  zijn door hem geschreven. Bij het voorlaatste album  ‘Carry On’ waren er reeds enkele bijdragen van andere bandleden, maar volgens de bijgevoegde info is dit nieuwste album een plaat waaraan iedereen meegeschreven heeft en zelfs een nummer bevat met leadzang van alle bandleden; het eerder genoemde ‘Utopia’. Het wordt toch eens tijd dat een groter publiek deze band leert kennen; de plaat is een regelrechte klapper (misschien dan toch eindelijk die toekomstige klassieker?) en live zijn deze jongens nog beter! Ik hoop dat ze snel weer eens deze kant op komen.