Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Answer – Sundowners
Golden Robot Records
Release datum: 16 maart 2023
Het geluid is heerlijk wollig en bruin opgebouwd door oude versterkers, hammondorgels en hier en daar een blazer
8/10
Erik Boter I 17 maart 2023

The Answer is een band die je, ook al ken je ze misschien niet, best wel eens live aan het werk gezien kunt hebben. De Ierse rockers deden in het verleden al supportslots voor de Stones, Aerosmith en AC/DC. Bands waar dit viertal ook prima bij past.

De muziek van The Answer is erg geschoeid op een seventies leest. Toch hoor ik wel verschillen ten opzichte van hun eerdere werk op dit nieuwe ‘Sundowners’ album. De sound gaat namelijk nog dieper de zeventiger jaren in, tot aan eind jaren zestig zelfs. Het geluid is heerlijk wollig  en bruin opgebouwd door oude versterkers, hammondorgels en hier en daar een blazer. In dat opzicht vissen de heren in dezelfde vijver als hun collega’s van een band als Rival Sons.

De tracks zelf swingen zonder uitzondering als de spreekwoordelijke trein en slepen je mee naar de tijd dat uw recensent opgroeide. Niet gek dat ik bij het horen van de titeltrack, ‘Want You To Love Me’ of het lekker trippy ‘No Salvation’ vol schiet van nostalgische gevoelens. Ja, vroeger  was alles beter, kids! Fijnstof deed er niet toe! Daarmee is de markt van een band als The Answer wel gemarkeerd want ik kan me voorstellen dat vooral de ‘Oudere Jongere’ met een album als ‘Sundowners’ weg loopt. Aan de andere kant is The Answer met recht een band die de jongere generaties kennis kan laten maken met muziek zoals die een paar decennia geleden werd gemaakt: analoog en met heel veel liefde.

De tracks ‘Cold Heart’ ‘Livin’ On The Line’ licht ik er nog even uit omdat deze nummers van begin tot eind aan Cheap Trick doen denken, van de gitaarlicks tot aan het refrein tot aan de zang. Ja, zelfs in de gitaarsolo’s hoor ik Rick Nielsen terug. Diefstal of een briljante ode? Ik stoor me er niet aan, maar ik behoor dan ook tot de doelgroep van The Answer en heb een Cheap Trick tatoeage. In ‘Always Alright’ is een melodie uit ‘November Rain’ van Guns ‘n’ Roses gerecycled. Kort gezegd, ‘Sundowners’ blinkt niet uit in originaliteit. Op één of andere manier vind ik dat echter niet echt storend, waarschijnlijk vanwege alle knipogen naar vervlogen jaren.

Graspop is een ideale plek om het album te presenteren in juni, bij lekker warm weer en een biertje in de hand. The Answer is daar te zien op vrijdag 16 juni. Wil je al eerder live kennismaken met de tracks op deze lekkere plaat? Kom dan naar de W2 in Den Bosch op zondag 26 maart.