Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Killer Be Killed – Reluctant Hero
Nuclear Blast
Release datum: 20 november 2020
“Killer Be Killed heeft zichzelf overtroffen en laat rock, metal en thrash op sublieme wijze samensmelten.”
8.8/10
Koen de Waele I  11 november 2020

Killer Be Killed voorstellen is voor de meeste lezers niet meer nodig, maar wie hun debuut miste dat ondertussen al dateert van 2014 ga ik toch nog eventjes kort herhalen. De vier leden zijn Greg Puciato (ex The Dillinger Escape Plan), Max Cavalera (Soulfly), Troy Sanders (Mastodon) en Ben Koller (Converge). Het is Ben die sinds 2015 Dave Elitch (The Mars Volta) zijn plaats heeft ingenomen als drummer.

Kan je dus spreken van een supergroep? Verdomme ja. En vergeleken met hun debuut zijn de nummers een pak straffer geworden. Greg, Troy en Max staan afwisselend achter de microfoon en switchen zelfs meerdere keren per nummer. Elk heeft zijn eigen stijl en die worden hier op efficiënte wijze door elkaar gebruikt. Het progressieve metalgeluid van Mastodon vormt een beetje de hoofdschotel. Maar geregeld hoor je die typerende Cavalera riffs erdoor en zorgt Max zijn grommende zangstijl voor een meer agressieve ondertoon. Laat Greg er dan nog eens lekker bij schreeuwen en al snel wordt duidelijk dat ‘Reluctant Hero’ fans van heel wat genres gaan kunnen bekoren. Ben drumt een pak strakker als Dave en het drumgeluid oogt ook wat agressiever. Josh Wilbur (zie Lamb Of God, Megadeth, Gojira) heeft als producer terug een uitstekende taak verricht en alles knalt letterlijk uit je muziekinstallatie. Na een korte computerstem starten stevige gitaren en hoor je met opener ‘Deconstructing Self-Destruction’ een sterke opener die direct de toon zet. Het volgende ‘Dream Gone Bad’ klinkt zelfs nog indrukwekkender. Krachtig gezongen zonder overdreven hard te zijn. Max zingt er enkele coupletten tussen waardoor het geheel al gauw wat steviger klinkt.

Pas met het vierde ‘Inner Calm From Outer Storms’ komt Greg Puciato met schreeuwende zangstem zijn kompanen vervoegen. ‘Filthy Vagabond’ is dan terug hevig punk en hardcore gericht. Vooral met de leuke punkrefreinen erbij. Met zeven minuten is ‘From A Crowded Wound’ trager is langgerekter maar even doeltreffend als de andere nummers. Een van de sterkste nummers is ‘Dead Limbs’. Het begint als een snelle beuker. Het is echter dat alternerend samenspel tussen Troy, Max en Greg die het zo boeiend laat klinken. Uitzondering op de rest is afsluiter en titeltrack ‘Reluctant Hero’. Ondanks enkele snellere passages, valt vooral de sfeervolle ingetogenheid op en is dit een waardige afsluiter van een album dat nog lang blijft nazinderen. Killer Be Killed heeft zichzelf overtroffen en laat rock, metal en thrash op sublieme wijze samensmelten.