Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kaunis Kuolematon – Mielenvalta
Noble Demon Records
Release datum: 13 oktober 2023
“Best een aanrader voor melancholieke zielen, bovendien kan de band ook stevig uit de hoek komen. Het wordt tijd dat de band buiten de Finse landsgrenzen eens wat bekender wordt”
8.4/10
Vera Matthijssens I 10 november 2023

Drie jaar geleden bespraken we voorganger ‘Syttyköön Toinen Aurinko’ en hadden een gesprek met Mikko Heikkilä. Hij verzorgt de cleane zang en speelt ritmegitaar in Kaunis Kuolematon, een verdienstelijke melodieuze doom/death metal band uit Finland. Ook op de vierde worp ‘Mielenvalta’ zijn alle teksten in het Fins, dat blijft hen een zekere mystiek geven. We konden wel achterhalen dat ‘Mielenvalta’ in het Engels ‘Mind Power’ betekent. In het Nederlands houden we het dus op de kracht van de geest.

Je merkt dat deze band uit doorgewinterde muzikanten bestaat met een ruime staat van dienst in vele bands, zoals Sinamore (in 2006 en 2007 een gothic metal band op Napalm) en Mikko kennen we van Dawn Of Solace en tal van andere bands waar Tuomas Saukkonen aan het roer staat. Een sterke troef is de verscheidenheid aan vocale capaciteiten. We horen weemoedige, cleane zang, afgewisseld met diepe grunts en screams in de lange songs. Met twee zangers lukt dat best, want Olli Suvanto staat in voor de ruwe benadering naast Mikko’s aangrijpende weemoedige bijdrage. De contrasten in muziek en zang worden tot in de puntjes uitgewerkt, zodat stevige songs als opener ‘Surussa Uinuva’ en ‘Pahatar’ hun krijsende uitbarstingen moeten delen met de serene reflecties van het ingetogen ‘Peilikuva’, de titelsong en het meeslepende ‘Nyt Olet Poissa’. Enige vioolstrijkjes en vrouwelijke zang in het titelnummer geeft nog een extra dimensie. Best een aanrader voor melancholieke zielen, bovendien kan de band ook stevig uit de hoek komen. Het wordt tijd dat de band buiten de Finse landsgrenzen eens wat bekender wordt, want in het thuisland deelden ze al het podium met o.a. Omnium Gatherum, Wolfheart, Cult Of Luna, Vorna en October Tide.