Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Kärbholz – Herz & Verstand Live In Köln
Metalville
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Bart Meijer – 30 september 2019
“‘Live In Köln’ is een bruisende weergave van de live shows van een energieke band, maar ik denk niet dat het echt iets toevoegt aan hun discografie.”

Het nieuwe en tevens tweede live album van Kärbholz is een feit. Naar aanleiding van hun eerder dit jaar verschenen album ‘Herz & Verstand’ zijn ze op tour gegaan en hebben ze de meeste nummers van voorgenoemde plaat live ten gehore gebracht. Het eindproduct is dan ook een aardig pakket geworden, met twee cd’s en een dvd voor als je de live ervaring nog echter wil maken. Dit zit allemaal mooi verpakt in een uitklapbare hoes, inclusief een boekje met interessante on- en off-stage foto’s.

Kärbholz brengen hun aanstekelijke meezing-punk met overtuiging. Wat op de studioalbums te horen is, is een enorme energie en dit gevoel weten ze op deze live plaat goed over te brengen. De heren zijn op dreef en spelen niet alleen erg strak, je merkt ook dat ze er plezier in hebben. Hier en daar horen we een lichtelijk valse samenzang, maar dat is onderdeel van de charme van dit genre. Wat mij opviel is dat de vocalen vrij hard staan in vergelijking met de instrumentatie, hetgeen als lichtelijk storend ervaren kan worden. Het eerste gedeelte van de show stormt fijntjes voorbij, met onder andere ‘Überdosis Leben’ en ‘Mutmacher’. En dan aan het eind van de eerste schijf, na de drumsolo, is gekozen om twee hele rustige nummers te doen: ‘All Meine Narben’ en ‘Hier!’. Ook al blijft het publiek in de zaal hier lekker op gaan, het klinkt toch als een dood moment in de show, zo’n moment dat je mooi kunt gebruiken om naar de bar (of koelkast) te gaan om vers gerstenat te halen.

Aan het begin van de tweede schijf knalt de band het stevige en zeer goed te pruimen ‘Tabula Rasa’ door de speakers en vervolgens de ballad ‘Nacht Ohne Sterne’. Wederom een moment dat de show niet ten goede komt, het haalt de feestelijke sfeer er uit en ik kan wel met een gerust hart stellen dat dit soort rustige nummers niet het sterkste punt van Kärbholz is. Zo kabbelt het tweede gedeelte een beetje voort, maar als het dan tijd is voor de toegift is het weer vlammen geblazen en heeft de band zijn energie weer hervat.

Het is opvallend dat de band besluit om kort na hun vorige live album (‘Karma Live’ uit 2015) er nog één uit te brengen. Acht van de zesentwintig nummers die op ‘Herz & Verstand Live In Köln’ staan, staan ook op ‘Karma Live’, dus als je slechts één van deze twee albums hebt kom je al een heel eind. ‘Live In Köln’ is een bruisende weergave van de live shows van een energieke band, maar ik denk niet dat het echt iets toevoegt aan hun discografie.

Het moet gezegd worden dat het toevoegen van de dvd een hele goede keuze was. Naast dat deze leuk beeldmateriaal bevat van een boel off-stage momenten vond ik het een stuk boeiender om de show te horen terwijl ik het zag gebeuren. Het wordt zo veel intenser en met beeld er bij krijgt de show die extra bite die ik op de cd mis.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.