Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jolly – Family
GlassVille Records
Release datum: 22 juni 2019
Tekst: Leon Vonk – 20 juli 2019
”‘Family’ is een plaat die een groot publiek kan aanspreken, de muziek is namelijk erg toegankelijk (zeker voor prog) door de combinatie van sterke melodielijnen en het ontbreken van te technisch gepingel.”
7.8/10

De zakelijke kant van muziek erg is veranderd in de laatste decennia. Voor een band is het steeds minder belangrijk om een platendeal te krijgen en is het een stuk goedkoper om albums zelf te maken. De progressieve metal band Jolly is een uitstekend voorbeeld van een moderne aanpak in de muziek. Na de release van hun laatste album ‘The Audio Guide To Happiness Part 2’ in 2013 hebben de New Yorkers namelijk hun platendeal met Inside Out niet vernieuwd. In plaats daarvan heeft de band zich ingeschreven bij Patreon, een platform die kunstenaars de gelegenheid geeft om direct door hun fans financieel te worden ondersteund, op het moment van schrijven krijgt de band iets meer dan twee duizend dollar per uitgebracht liedje. Een mooi voorbeeld van hoe een band volledig zelfstandig muziek kan maken en uitbrengen. Het nieuwe album heet ‘Family’ en is dus volledig zonder behulp van een label uitgebracht.

Wie houd van bands als Tool, Dream Theater, en Porcupine Tree is met Jolly aan het juiste adres. Technisch gezien is de muziek van Jolly niet zo ingewikkeld als bijvoorbeeld Dream Theater, en dat bedoel ik als een compliment. Waar menig progressieve metal band zich graag laat verleiden tot snel gitaar gepingel, en bijna onbegrijpelijke drumpatronen, doet Jolly dat anders. Coole gitaarriffs, sterke melodielijnen en goed geschreven liedjes staan centraal bij de band, soms gaat het zelfs de kant op van pop! Luister bijvoorbeeld eens naar het nummer ‘Lazarus (Space Masala)’ en dan krijg je een goed idee van de kwaliteiten van de band. Instrumentaal valt er niets aan te merken op de band, vooral de keyboards en gitaren vind ik opvallend sterk, maar ook de drums en basgitaren doen goed mee. De vocalen van zanger/gitarist Anadale houden ook goed stand. Hij heeft niet zo’n groot bereik, wat niet per se storend is, maar zijn stemgeluid past gelukkig wel erg goed bij de muziek. Ook moet ik trouwens zeggen dat de mix van het album erg goed klinkt, bij veel albums die in eigen beheer worden uitgebracht is dat nog wel eens een dingetje. De liedjes zijn over het algemeen zeker niet slecht, vooral het eerder genoemde ‘Lazarus (Space Masala)’ vind ik erg sterk, maar het haalt voor mij net niet het niveau van de top bands binnen het genre.

Dat gezegd hebbende kan Jolly trots zijn op deze plaat. De fans van de band zullen er vrijwel zeker blij mee zijn. ‘Family’ is een plaat die een groot publiek kan aanspreken, de muziek is namelijk erg toegankelijk (zeker voor prog) door de combinatie van sterke melodielijnen en het ontbreken van te technisch gepingel. Ik zou de prog fans dan ook zeker aanbevelen om de plaat een luisterbeurt te geven. Een prima plaat van de New Yorkers maar nog net geen topper.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.