Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

John Corabi in De Boerderij (podiumcafé) – Zoetermeer 11 december 2022

“De zanger is nog niks aan kracht in zijn stembanden verloren en met alleen een akoestische gitaar weet hij een erg vol en rockend geluid neer te zetten”
John Corabi is nog het meest bekend van zijn tijd als zanger bij The Dead Daisies maar de rockstar-avant-la- lettre heeft ook het allerbeste (maar slechtst verkopende) Mötley Crüe album op zijn naam staan (‘Mötley Crüe’ uit 1994, daarom ook wel ‘Mötley 94’ genoemd) en was begin jaren negentig actief als zanger/gitarist in The Scream. Ook in Ratt heeft Corabi een tijdje gezeten, en met Union maakte hij ná zijn tijd bij de Crüe een paar uitstekende albums. Heden ten dage is Corabi vooral actief als solo artiest. En als schrijver van de autobiografie ‘Horsehoes & Handgrenades’. Die laatste release staat centraal tijdens de Europese toernee van ‘Crabby’ die hem, slechts bewapend met een akoestische gitaar, een plectrum, een zonnebril en een flesje Cola Zero, langs een aantal kleine zalen brengt.
13 december 2022 I Tekst en fotografie:  Erik Boter

Nederland wordt verblijd met maar liefst drie shows: de Oefenbunker, de Bosuil en als laatste het podiumcafé van De Boerderij in Zoetermeer dat niet uitverkocht is maar wel gezellig vol zit (staat) met liefhebbers van Corabi’s muzikale werk met zijn verschillende broodheren, maar ook van zijn verhalen over die broodheren die hij tussen de nummers door te vertellen heeft. De meeste hiervan zijn hilarisch (en terug te lezen in de voornoemde biografie).

Om klokslag half negen wandelt Corabi het podium op, plugt zijn gitaar in, gaat zitten op zijn barkruk en trapt af met een lekkere versie van ‘Love, I Don’t Need It Anymore’ van Union. Twee dingen vallen meteen op: de zanger is nog niks aan kracht in zijn stembanden verloren en met alleen een akoestische gitaar weet hij een erg vol en rockend geluid neer te zetten. De setlist bevat een dwarsdoorsnede van ’s-mans werk en dus krijgen we onder andere mooie versies te horen van het emotionele ‘Father, Mother, Son’ (The Scream), ‘Misunderstood’ en ‘Loveshine’ van Mötley Crüe en ‘Something I Said’ van The Dead Daisies.

John Corabi live @ Boerderij 2022

Tussendoor leerde het publiek dat Mick Mars niet zo heel veel zei tijdens de auditie van Corabi bij Mötley Crüe en dat diens lievelingskleur toch echt zwart is (en dat er kraaien rond zijn versterkers vliegen). De grappen over de penis van Tommy Lee waren niet van de lucht. Ex-vrouwen zijn ook altijd een dankbaar onderwerp van gesprek en dan met name de hoeveelheden dollars aan alimentatie die de verschillende dames van hun ex-echtgenoot Corabi overgemaakt krijgen.

Tijd voor een paar covers was er ook want ‘Drive’ van The Cars en ‘Hard Luck Woman’ van KISS werden luid meegezongen door het aanwezige publiek en het barpersoneel en ook ‘Who’ll Stop The Rain’ van CCR kreeg een prettige Corabi behandeling.

Afgesloten werd er met de bescheiden Mötley Crüe hit ‘Hooligan’s Holiday’ waarbij het achtergrondkoor werd gevormd door alle aanwezigen en met het mijns inziens beste nummer dat John Corabi ooit schreef: ‘Man In The Moon’ van The Scream. Na de set nam Corabi, zoals altijd, nog ruim de tijd om een praatje te maken met zijn fans, een krabbel te zetten op wat zeldzame The Scream singles (“I don’t even have that one myself!”) en uiteraard wat exemplaren van zijn boek te verkopen.

Corabi werkt aan een nieuwe soloplaat waarop hij voornamelijk weer versterkt zal spelen met een complete band.  Twee nummers zijn hiervan al op de streamingdiensten terug te vinden: ‘Cosi Bella’ en ‘Your Own Worst Enemy’. Hopelijk zien we Corabi met een volledige band terug tijdens zijn volgende rondje Europa. Een indrukwekkende zondagavond in Zoetermeer, dat was het.

John Corabi live @ Boerderij 2022

Social media