Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jinjer – Alive In Melbourne
Napalm Records
Release datum: 20 november 2020
“Het leuke aan deze live registratie is dat het niet te fel werd opgesmukt waardoor je eens een realistische opname hoort.”
Koen de Waele I 04 november 2020

Sinds hun ontstaan bracht deze moderne metalband al drie albums uit en twee EP’s. Muzikaal verkennen ze moderne metal maar durven ook richting metalcore uitgaan met heel wat progressieve invloeden. Het is vooral de veelzijdige stem van frontvrouw Tatiana Shmailyuk die opvalt. Van uiterst heldere en mooie zangpartijen schakelt ze over naar stevige grunts die zelfs de meest imposante death metal zangers eens stapje achteruit zouden doen gaan. Jinjer is vooral een gedreven en hardwerkende toerband. Zowat alle festivals wereldwijd moeten ze al bezocht hebben. En zo kwamen ze in maart 2020 voor het eerst terecht in Australië. Normaal stonden de drie grootste steden Melbourne, Brisbane en Sidney op het programma. Maar door de wereldwijde pandemie is enkel Melbourne doorgegaan. Gelukkig werd de hele show opgenomen en gefilmd. De band ging er zo tekeer dat ze in samenspraak met Napalm beslisten om de show uit te brengen als album.

Enkel nummers van hun debuut ‘Inhale, Don’t Breathe’ ontbreken, maar voor de rest krijg je zowat al het beste werk van hun laatste drie albums en de EP ‘Micro’ te horen. Zonder de in-en outro direct goed voor vijftien nummers. Het leuke aan deze live registratie is dat het niet te fel werd opgesmukt waardoor je eens een realistische opname hoort. De interactie met de toch wel uitbundige Australiërs zorgt voor een uitstekende sfeer. Na een lange vier minuten durende intro wordt er direct gescoord met ‘Teacher, Teacher’. Al gauw wordt duidelijk dat Jinjer een geroutineerde band is die technisch op hoog niveau speelt. Vooral de bas van Eugene valt op maar drummer Vladislav en gitarist Roman moeten niet onderdoen. Toch komt de grote aantrekkingskracht van Tatiana. Krachtig gezongen heldere stukken worden subliem afgewisseld met screams en gruntpartijen. Enkele hoogtepunten vormen de nummers ‘On The Top’, Retrospection’ en ‘Judgement (Punishment)’. Het album maakt in elk geval duidelijk waarom Jinjer zo een veel gevraagde live sensatie is. Het item zal te verkrijgen zijn als cd maar ook op vinyl in meerdere kleuren en luxe uitvoeringen.