Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ivanhoe – Healed By The Sun
Massacre Records
Release datum: 10 mei 2024
“Vind je de huidige trends in progressieve metal te vergezocht of overdreven, dan kan je thuiskomen bij Ivanhoe en hun voortreffelijk nieuwe album ‘Healed By The Sun’. Vertrouwde kwaliteit!”
8.7/10
Vera Matthijssens I 18 mei 2024

Ivanhoe is al sinds 1986 actief in de progressieve metal wereld. In 1999 namen ze wel een pauze, maar vanaf 2001 kon de band terug aan de slag en dat doen ze voortreffelijk. In 2020 kwam voorgaand album ‘Blood And Gold’ uit en we merken weer enkele wijzigingen in de bezetting. Dat is allerminst verwonderlijk, want eigenlijk is bassist Gio Soulas het enige originele lid dat nog over is in de huidige line-up. Ditmaal is er een nieuwe drummer en een nieuwe gitarist. Laatstgenoemde Chris Lorey blijkt niet alleen een schot in de roos wat gitaarspel betreft, hij nam meteen ook de productie van dit negende studioalbum ‘Healed By The Sun’ voor zijn rekening. En wat blijkt? Het is een fantastisch album met een heldere sound en straffe songs.

Vlak na de sferische intro ‘Daybreak’, merk je al tijdens het titelnummer dat deze Duitse band zijn wortels heeft in het verleden, maar dit opfrist met een vleugje experiment. Prachtige, licht dramatische zang en smeuïge solo’s vol gevoel zijn hier belangrijk, de energie spat in het rond. Het etaleren van het vakmanschap is allerminst het doel, het wordt enkel aangewend om nummers met kop en staart te creëren. Met een zanger als Alexander Koch zit je als band gebeiteld. Bovendien worden er interessante teksten geschreven, want zij vormen een kritische beschouwing van de hedendaagse maatschappij. Dingen als de pandemie, je verantwoordelijkheid nemen voor je daden, drugmisbruik en de wantoestanden binnen de kerk komen allemaal aan bod. De sirenes en de verslaggevende vrouwenstem aan het begin van de tweede single ‘Headnut’ voorspellen niet veel goeds en het timbre is dan ook gejaagd. De band neemt meerdere keren gas terug en het verhalende ‘Small Path Home’ mag één van de hoogtepunten genoemd worden. Daar staan dan weer de raggende gitaren en het gedecideerd gezongen ‘Invictus’ tegenover. Queensrÿche is één van de invloeden van Ivanhoe en dat merk je hier. Maar ook vergane glories als Cloudscape en Pagan’s Mind vallen me te binnen om vergelijkingen te maken. Met de ballade ‘Picture In My Mind’ komt de sensitieve kant van Ivanhoe weer aan bot, om dan met de vlotte single ‘One Ticket To Paradise’ naar de eindstreep te trekken. Een lange, meer epische track vinden we daar in de gedaante van ‘Broken Illusions’. Een song die duidelijk verwijst naar religie is het sacrale ‘10C’ dat met een geestig ‘Hallelujah’ van start gaat. Als toemaatje vinden we een opnieuw opgenomen versie van het oudere nummer ‘Awaiting Judgement Day’ waarin gastmuzikanten opduiken. Vind je de huidige trends in progressieve metal te vergezocht of overdreven, dan kan je thuiskomen bij Ivanhoe en hun voortreffelijk nieuwe album ‘Healed By The Sun’. Vertrouwde kwaliteit!