Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Iron Stream – Mystic
Defense Records
Release datum:  22 november 2019
Tekst: Patrick – 08 februari 2020
“‘Als deze kleurplaat enkel en alleen uit grijswaarden bestaat, heeft het weinig zin het geheel kleurrijker voor te schotelen dan dat het is.”
6.5/10

Oorspronkelijk in 2018 via Meta Race Records onder een andere titel uitgebracht, presenteerde het Russische Железный поток (Iron Stream) eind 2019 via het Poolse Defense Records het album ‘Mystic’. Het is voor de band, vernoemd naar ‘De IJzeren Stroom’ (‘The Iron Flood’), een roman uit 1924 over de Russische burgeroorlog van de Russische schrijver Aleksandr Serafimovitsj, alweer het zesde album. Tot nu toe is de band volledig on de radar van Arrow Lords of Metal gebleven. Zal dit ‘Mystic’ wellicht de deuren naar meer naamsbekendheid openen?

Het feit dat de band niet op is gevallen, zal ongetwijfeld ermee te maken hebben gehad dat alles, maar dan ook echt alles, in het Russisch ging. Niet alleen Instagram, Facebook, het YouTube kanaal en de website waren volledig in de Slavische taal, ook het album werd volledig in het Russisch gezongen. Dat dat geen magneet voor aandacht is, moge overduidelijk zijn. Deze keer is niet alleen de albumtitel in het Engels, het hele album is in het Engels ingezongen. Voor de hand liggende opmerkingen over niet-accentloos Engels of ‘moeizaam verstaanbaar’ zal ik maar achterwege laten. Muzikaal trekt de band parallellen met acts als Coroner, Vektor en VoiVod; niet de minste om je aan te spiegelen. De drie namen geven mooi weer waar de band naar streeft, op hetzelfde niveau acteren is toch echt van een heel andere orde. Begrijp me niet verkeerd: dat wat het viertal biedt is niet slecht, maar het is ook nergens echt overtuigend of überhaupt onderscheidend. Daar waar de eerder genoemde vergelijkingen zich onderscheiden in complexiteit, gelaagdheid en inventiviteit, grossiert het viertal in doorsnee. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het Russische Железный поток (zo je wilt: Iron Stream) met dit ‘Mystic’ hoge ogen gaat gooien. Daarvoor is het allemaal niet overtuigend genoeg. Spijtig? Tja, als deze kleurplaat enkel en alleen uit grijswaarden bestaat, heeft het weinig zin het geheel kleurrijker voor te schotelen dan dat het is…

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.