Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Erik Grawsiö: “Zweeds klinkt veel krachtiger en ruwer. In het Engels klinkt het al vlug als een cliché en cheesy. Een beetje Manowar. Let wel, ik hou van Manowar, maar voor Månegarm zullen we ons toch bij Zweedse teksten houden. ”

Bijna 25 jaar is het Zweedse Månegarm een trouwe leverancier van authentieke Viking metal – meestal met teksten in de moedertaal – zonder ooit te vervallen in jolige drinkliederen. Desalniettemin zijn de songs makkelijk te behappen en aanstekelijk, zeker op dit negende studioalbum ’Fornaldarsagor’, want de band koos ditmaal voor een heftige en directe aanpak zonder veel franjes. Zanger/bassist Erik Grawsiö heeft alle songs gecomponeerd, maar voor de teksten en arrangementen dragen de andere leden hun steentje bij. Daarover hadden we een hartelijk gesprek met de sympathieke Zweed.

Door: Vera – 5 mei 2019

In 2015 kwam het vorige album ‘Månegarm’ uit en jullie vierden ook het twintig-jarig bestaan van de band. Wat gebeurde er allemaal nadat dit album verschenen was?
We hebben een aantal shows gedaan. We zijn bijvoorbeeld naar Brazilië geweest en naar Japan. Een van de tournees was met Borknagar en begin 2018 hebben we een korte tournee met Ereb Altor en Cruachan gedaan. Maar intussen begonnen we stilletjes aan nieuw materiaal te schrijven voor dit album, zo’n dikke twee jaar terug. We zijn dus altijd wel bezig gebleven. Niet hectisch, maar op een aangename manier.

Met ‘Månegarm’ leverden jullie een erg divers album af dat zowat ieder segment van jullie stijlen weergaf. Was er een bepaalde intentie toen jullie ‘Fornaldarsagor’ schreven, een bepaalde richting die jullie uit wilden?
Als ik even terugkijk op ‘Månegarm’ dan hadden we toen echt de bedoeling om alles uit onze carrière te bundelen: akoestische songs, duistere songs, mediumtempo en echt snelle tracks, maar op dit album was dat niet zo uitgesproken. Toen ik nieuwe songs begon te schrijven liep dat eerst niet van een leien dakje. Geen enkele song of riff vond ik goed genoeg, maar ik ben blijven componeren op mijn gitaar en toen kwamen er toch goede ideeën. Het is een gevarieerd album, maar directer dan de voorganger, no bullshit. Heftiger dan ooit, met het echte Vikinggevoel. Vandaar ook ruwer.

Ik herinner me dat gitarist Jonas Almqvist tijdens het schrijfproces van vorig album al minder productief was, maar nu blijkt hij verdwenen uit de band. We kunnen er dus vanuit gaan dat zijn motivatie totaal verdwenen was?
Hoe spijtig het ook was dat Jonas de band verliet, voor ons kwam dat niet als een verrassing. Hij had ook gezondheidsproblemen, waardoor hij een aantal concerten moest afzeggen. Zo zijn we met Martin Björklund (gastviolist) in contact gekomen en ook met Tobias Rydsheim (gitaar), die ons live uit de brand helpt. Het was best een moeilijke periode. Jonas en ik hebben altijd samen songs geschreven, maar voor ‘Månegarm’ leverde hij slechts één song aan. Dat was spijtig, maar we zijn nu bijna 25 jaar bezig en wisselingen in de bezetting kan je soms niet vermijden.

Het is niet de eerste keer dat dit jullie overkomt. Ik herinner me dat de violist plots opstapte en daarvoor was er ook al tekstschrijver Pierre die jullie de vrijheid moesten geven.
(grinnikt) Inderdaad. We stonden zelfs juist op het punt om de studio in te gaan voor het ‘Legions Of The North’ album, toen Janne plots besloot om ermee op te houden. Een paar jaar eerder verliet bassist Pierre de band, wat ons zonder tekstschrijver achterliet.

Je hebt dus alles overgenomen.
(lacht) Wel, wat het songschrijven betreft, doe ik al het componeren. Natuurlijk arrangeren we de songs wel samen. En voor dit album heeft drummer Jakob Hallegren alle teksten geschreven. Hij heeft uitstekend werk geleverd.

Dan hoop ik dat jij ook iets kunt vertellen over de teksten, want die zouden allemaal betrekking hebben op aloude sagen.
Het is een conceptueel album. We hebben het ‘Fornaldarsagor’ genoemd omdat het handelt over allerlei sagen uit de Oud Noordse mythologie. Ze zijn soms erg divers, maar ze vertellen meestal wel over helden en koningen uit de oudere Vikingtijd. Lang zijn deze verhalen over het hoofd gezien door geschiedkundigen, maar tegenwoordig zijn ze meer geaccepteerd. Ik denk dat ze genegeerd werden omdat ze veel bovennatuurlijke elementen bevatten, maar vandaag worden ze terug op waarde geschat. Jakob heeft zich verdiept in deze sagen en er eigen verhalen over geschreven. Soms nam hij slechts een stuk van een verhaal en schreef er zelf een tekst over. Het zijn boeiende verhalen over helden, koningen, oorlogen en kommer en kwel. Als we de song ‘Krakes Sista Strid’ (Krakes finale strijd) even als voorbeeld nemen: Rolf Krake is een frequent voorkomende naam in de Oud Noordse poëzie en proza. Na vele jaren van succesvol regeren, keerden zijn zuster en schoonbroer zich tegen hem. Rolf Krake was de koning en in zijn eindstrijd vochten meerdere bekende helden, zoals Bjarki Bjarke, hij die van gedaante kon veranderen in een reusachtige beer. De strijd had nog meer bovennatuurlijke elementen, want zijn zus was deels een elf en zijn schoonbroer wendde magie aan om gevallen krijgers terug tot leven te wekken. Het was een lange strijd, maar Krake verloor die uiteindelijk en werd van de troon gestoten door zijn zus en schoonbroer.

Voor ‘Hervors Arv’ hebben jullie een video opgenomen. Kan je wat meer over die song en de video vertellen?
Het verhaal is erg interessant. Het is een stuk van de Hervararsagan, ook behorende tot die Fornaldarsagen. Het gaat over Hervor en haar gevaarlijke reis naar het eiland Samsö waar ze het zwaard van haar overleden vader gaat opeisen. Haar vader was een heel befaamd krijger en hij is begraven samen met zijn magische zwaard. Toen ze jong was, had ze geen weet van het feit dat haar vader zo een gerespecteerd krijger was, maar wanneer ze daar achter komt, wil ze zijn magische zwaard. Daar slaagt ze in en alhoewel haar vader haar verwittigt dat het zwaard vervloekt is, wil ze het toch in haar bezit. We hebben de video opgenomen met Svartna Film, met Isaac die we goed kennen en ook Tobias, onze live gitarist, heeft ons met het filmen geholpen. We hadden goede acteurs en de zichten van de natuur in de video zijn adembenemend. We zijn er heel tevreden over. De song is één van mijn favorieten. Ik vind het de meest prominente metalsong op het album, met slechts een klein beetje viool. Het is redelijk snel en rechttoe rechtaan. We dachten dat dit de geknipte song was om een filmische video voor te maken. Ik heb wat commentaren gelezen op de video en één van hen vermeldde dat het aan Running Wild doet denken in het begin. Wel, dat zou je misschien niet verwachten, maar ik ben gek op Running Wild. Ik ben blij met die opmerking (lacht).

Ik ben verheugd dat jullie nog steeds de Zweedse taal in de teksten hanteren. Dat past beter in het kader van authenticiteit en jullie Viking attitude.
Dat vind ik ook. Fijn dat je er zo over denkt. Het voelt natuurlijker aan. Wel, bijna elk album was voornamelijk in de Zweedse taal, behalve ‘Legions Of The North’. Maar dat was een geval van heirkracht. Toen Pierre de band verliet, hadden we teksten nodig en iedereen begon te pennen. Op één of andere manier dachten we dat dit beter zou gaan in het Engels. Maar net zoals je aangeeft, voelt Zweeds zoveel natuurlijker aan, het klinkt beter. En Jakob, die nu de teksten schrijft, drukt zich veel beter uit in het Zweeds. Zweeds klinkt veel krachtiger en ruwer. In het Engels klinkt het al vlug als een cliché en cheesy. Een beetje Manowar. Let wel, ik hou van Manowar, maar voor Månegarm gaan we ons toch bij Zweedse teksten houden.

Ik weet dat jullie al een poosje Martin Björklund als sessieviolist hebben, maar komen de vrouwelijke vocalen weer van Ellinor Videfors?
Ja, inderdaad. Ze is al jaren bevriend met ons, we houden van haar stem en ze stemde in om weer deel te nemen aan het album toen we het vroegen.

De laatste song ‘Dödskvädet’ is prachtig weemoedig, ook een hoogtepunt.
Het is goed geworden. Zoals je zegt, een beetje melancholiek. Het stond nochtans lang in de steigers. In mijn hoofd wist ik dat ik drums en violen wou, maar ik kon dat niet exact tot werkelijkheid brengen toen we het begonnen op te nemen. Maar uiteindelijk denk ik dat het toch geslaagd is.

En jullie gaan een eigen festival organiseren. Daar willen we alles over weten!
We liepen al een paar jaar rond met dat idee. We hebben al zo dikwijls op festivals gespeeld over heel de wereld en toen dachten we: waarom kunnen wij niet ons eigen festival hebben? Ik bedoel maar, ook Sabaton heeft het. In Flames is er succesvol mee op een bijzonder mooie locatie in een kasteel op een eiland. Op 23 en 24 augustus zal Månegarm Open Air Fest plaatsvinden in onze thuisstad Norrtälje. Mijn hoop is om er een jaarlijks gebeuren van te maken dat elk jaar groeit. Maar dat is momenteel nog niet onze grootste betrachting. De bedoeling is om er een klein, bijzonder gezellig festival van te maken, waar we bevriende bands in het Vikinggenre uitnodigen, zoals Thyrfing, Ereb Altor, een beetje in de stijl van Ragnarök festival in Duitsland waar we al dikwijls gespeeld hebben.

Zijn er, buiten Martin en zangeres Ellinor nog andere gastbijdragen op het album?
Neen, ditmaal niet. Bij ons vorige album waren er meer, omdat we toen toch iets speciaals wilden maken voor ons twintigjarig bestaan, maar ditmaal hebben we niet teveel mensen buiten de band erbij betrokken.

Waar jullie wel al lang mee bevriend zijn is de Belgische artiest Kris Verwimp die weer een prachtig beeld schetste voor het artwork.
Dat klopt. Hij heeft het artwork weer gemaakt. We hebben met hem samengewerkt voor elk album, behalve het eerste. Dus kan je wel stellen dat hij inmiddels een goede vriend van de band geworden is. Wanneer we een nieuw album maken, dan schrijven we onze ideeën voor het artwork neer en mailen dat naar Kris, want niemand in de band is goed in tekenen of schilderen. Hij is gewoon fantastisch, want hij komt altijd met erg mooi artwork waar we ons goed bij voelen en dat volledig past in het plaatje van Månegarm.

Hebben jullie tourplannen?
Momenteel doen we slechts een paar shows in Zweden, maar voor de herfst hebben we wel plannen om te touren in Europa. Daar werkt onze boeker momenteel aan. Dus hopen we dan ook in België en Nederland te spelen, want dat is alweer een poosje geleden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.