Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Grande Royale

 

Andy: “Verhalen van een rock ‘n’ roll band en sex, drugs en rock ‘n’ roll? Staat die opname apparatuur nog aan?”

De band is nog met de afronding van de soundcheck bezig, als we binnenkomen in het Café, waar het nu al behoorlijk op temperatuur is. Even snel handjes schudden en we ploffen in de sofa’s op het zoldertje boven het podium neer, waar we even kunnen wachten tot de jongens klaar zijn. Na jaren zeer prettig mailcontact, spreek ik ze dan eindelijk in levende lijve; één van mijn persoonlijk meest favoriete bandjes, het Zweedse Grande Royale. De hele band; Andy (gitaar), Gustav (zang en gitaar), Johan (drums) en Samuel (bas) komen de trap op met pizza’s onder vermelding dat er ook genoeg is voor ons om mee te eten. Een zeer prettig gesprek kan aanvangen.
Cor Schilstra Ι 15 oktober 2019

Welkom in Nederland. Hoe was de reis hier naar toe, goede vlucht gehad?
Dank je dat we hier mogen zijn. We zijn niet met het vliegtuig gekomen trouwens. Gisteren zijn we met de nachtboot naar Duitsland gevaren en nu zijn we nog een beetje brak. Ja, we hadden behoorlijk wat biertjes gewonnen met de pubquiz aan boord, ha, ha. En ja, dan na een heel korte nacht weer een eind rijden, spullen dumpen bij het hotel en dan de boel hier opbouwen.

Gelukkig zijn jullie er nu. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om toch nog een paar optredens in ons landje te bewerkstelligen?
Dat is allemaal te danken aan Mirjam van The Dirty Denims. Zij heeft alles geregeld. We kennen elkaar als bands via Facebook en wilden al langer eens wat samen doen. Mirjam heeft wat rond gebeld en zo zijn we hier nu.

Wat is jullie eerste indruk van ons landje?
We hebben nog niet zo veel kans gehad veel te zien, maar wat opvalt is dat het heel groen en heel schoon is. Onze thuisstad Jönköping is vergelijkbaar met hier (Deventer), maar het is er veel rommeliger. Dit is trouwens ook een heel gezellige en authentieke stad, zoals het er uit ziet. En natuurlijk heel vriendelijke mensen (tot nu toe).

Jullie zijn hier ook om het nieuwe album ‘Take It Easy’ te promoten. De vorige was opgenomen en geproduceerd door Nicke Andersson (The Hellacopters, Entombed, Imperial State Electric), deze nieuwe door Ola Ersfjord, die weer verantwoordelijk is voor onder andere ook de productie van Imperial State Electric en Dead Lord.
Dat klopt, beide erg prettige personen om mee te werken. Jij hebt zelf nog een beetje meegeholpen met het contact naar Nicke (In een interview met Imperial State Electric had ik een balletje opgegooid dat Grande Royale wel een album met hem wilde opnemen). Het opnemen van ‘Breaking News’ is helemaal gebeurd in Honk Palace van Nicke, die een fijne en kundige begeleider was. ‘Take It Easy’ met Ola is helemaal met de portable studio van Ola opgenomen, met ook weer heel prettige begeleiding. Hij heeft er echt voor gezorgd dat dit album zo heerlijk in de richting van de Black Crowes klinkt. Misschien willen we de volgende wel eens grotendeels zelf meer proberen de touwtjes in handen te houden, al is het wel handig ook dan toch dingen te kunnen opsturen naar bijvoorbeeld Ola of zo, zodat hij daar ook nog eens naar kan luisteren; die mensen blijven toch wel vaklui.

Hoe was het schrijfproces voor ‘Take It Easy’? Weer een raamwerk van Gustav en Andy, aangevuld met afrondende bijdragen van de rest van de band?
Nee, deze keer heeft Gustav eigenlijk alles geschreven en ook de basistracks al ingespeeld en rondgestuurd. Eigenlijk is dit misschien een soloalbum van Gustav, ha, ha. Ja dit keer was heel anders dan de vorige keer; ‘Breaking News’ was veel meer een product van de hele band. Door alle perikelen met bandleden die er mee op hielden en zoektochten naar vervangers, kwamen we weinig toe aan samen dingen ontwikkelen. Zelfs het samen oefenen gebeurde heel sporadisch. Veel nieuw materiaal werd eerst rondgestuurd en door iedereen thuis ingestudeerd. Voor optredens hebben we wel steeds een paar keer samen geoefend hoor! Ha, ha.

Inderdaad een paar bezettingswisselingen. Waarom zijn Hampus (zang) en Calle (bas) er mee gestopt en hoe gaat het nu met ze?
Calle heeft het heel druk met zijn werk op de ambulance en vond het reizen voor repeteren en optreden te veel worden en Hampus had gewoon een beetje genoeg van alles. Hij doet ook even niets meer met muziek, maar Gustav spreekt hem nog regelmatig en naar de laatste berichten gaat het met beide goed.

Johan is eigenlijk geen nieuweling meer; hij heeft zijn vaste drumkruk plek wel verdiend na zoveel invalwerk. Hoe zijn Johan en Samuel in contact gekomen met de band en bevalt het?
Gustav speelt in meerdere bandjes en heeft een netwerk aan muzikanten. Johan en Samuel spelen ook beide in meerdere bands (Andy; “iedereen zit in meerdere bands, behalve ik. Ik heb vier kinderen thuis weet je, dan heb je daar geen tijd voor”). Omdat er een tour op stapel stond en Johan snel de partijen onder de knie had, heeft hij eerst als inval drummer gefungeerd, maar is nu “aangenomen”, ha, ha. Dat bevalt ook prima! Samuel is door kruisbestuiving van muzikanten en bandjes/projecten met Gustav in contact gekomen met de band en ook hij mag en wil graag blijven.

Als zanger en gitarist zit Gustav in een heel andere rol met ook nog een heel andere stem dan voorganger Hampus; misschien zelfs iets commerciëler, maar met minder “schuurpapieren bite”.
Het was zeker even wennen, en ik leer nog iedere dag bij. Ik zit denk ik wel zo’n beetje in hetzelfde bereik als Hampus, maar klink inderdaad anders. Ik ben eerlijk gezegd ook nog steeds zoekende met sommige stukken (dan volgt een demonstatie “uit de buik”  en “meer beknepen”; en ik ben onder de indruk van het lef en de prestatie). Live is het vaak minder gepolijst door de expressie in “the heat of the moment” en kan het voor veel luisteraars meer direct binnenkomen, hoop ik althans.

Voel je dat je meer vrijheid hebt als gitarist en leadzanger, doordat je meer touwtjes in handen hebt, of voel je meer beperkt door onzekerheid over de nieuwe dubbele taak, speciaal bij optredens?
Allebei, denk ik. Natuurlijk kan je altijd nog blijven leren, en dat doen we ook, maar vooral nu zijn de uitdagingen zeer de moeite waard! Vooral live kan het met de communicatie schelen dat je echt één kapitein hebt, maar je moet dan wel een hele solide basis hebben om op terug te vallen, en dat heb ik zeker in dit geval, ha, ha.

Is er nu ook, misschien nog meer dan voorheen, ook ruimte voor improvisatie of een kleine jam tijdens live optredens, of proberen jullie juist zo dicht mogelijk bij het studiomateriaal te blijven?
Echt enorme jams of echt veel langere uitvoeringen van nummers hebben we (nog) niet gedaan, maar een spontane iets langere versie of een korte improvisatie komt geregeld voor. We hebben zelfs een kort instrumentaal “nummer” dat een soort improvisatie is; dit krijg je vanavond ook te horen. Verder zijn er natuurlijk vaak details die door een net ander gevoel op het moment, anders gespeeld worden tijdens optredens en ook groeien nummers ook nog nadat ze opgenomen zijn, zodat er van vooral oudere nummers nu toch andere, aangepaste versies gespeeld worden.

Na deze mini-tour staan er ook nog een paar heel interessante optredens bij onze oosterburen op het programma, waar jullie samen met enkele heel interessante bands spelen.
Dat klopt; we hebben nog een 7” split tour met Liar Thief Bandit van 11 tot en met 19 Oktober waarbij een 7” vinyl single exclusief alleen bij deze tour te verkrijgen is. Op deze single staat trouwens het nieuwe nummer ‘Saved By Rock ‘n’ Roll’ dat niet op het album staat; vanavond spelen we deze ook. Ook spelen we samen met Dead Heads, Hypnos en Acid’s Trip op 30 Oktober; een te gekke line-up.

Dead Heads en Hypnos kende ik al; Dead Heads is geweldig en Hynos zit toch op hetzelfde label als jullie? Dit bandje kan ik ook heel goed aanhoren , maar Acid’s Trip ken ik nog niet.
Hypnos zijn inderdaad labelmaatjes van ons; heel goede muzikanten en aardige gasten. Acid’s Trip moet je beslist eens luisteren, ze komen voort uit onder andere Honeymoon Disease; ook een geweldige band, die ik kan aanraden. Een andere Honeymoon Disease afsplitsing is Hot Breath; ook een heel goede band. Je krijgt huiswerk van ons, ha, ha.

Nog even terug naar het album; het artwork is wel heel anders dan het vorige album.
Ja, mooi hè. We zijn er heel erg trots op! (dit wordt door de gezichtuitdrukkingen zeker beaamd; vooral Gustav glundert helemaal met brede glimlach).  Het ziet er toch schitterend uit met dat reliëf en die goud opdruk? Je had hem nog niet gezien? (Ik leg uit dat ik slechts een klein plaatje op de infosheet bij de digitale download had gekregen en zo meteen graag een vinyl exemplaar aanschaf waar ze hun handtekeningen op mogen zetten. Meteen wordt een plaat gepakt en gesigneerd door de hele band). Deze keer wilden we meer Rock ‘n’ Roll met een retro-look en toen kwam ons label met deze jongens van Revolver Design uit Griekenland op de proppen; we zijn er heel erg blij mee!

Welk nummer van het album zijn jullie het meest trots op?
Andy: De opening track; ‘Bring It Up’. Direct vanaf het moment dat ik hiervan de klad opnames kreeg van Gustav, was ik verkocht. Dit klinkt als een Primal Scream song; zoals Bobby Gillespie van Primal Scream het zou kunnen brengen; werelds!

Gustav: Ik denk toch ‘Sweet Living’. Het heeft zo’n (“zingt” een stukje van de riff) positieve “vibe” en een heerlijke groove die je aan Lynyrd Skynyrd doet denken.

Samuel: Ja, ik ga ook direct voor ‘Sweet Living’.

Johan: Mijn meest favoriete nummer is ‘Going Strong’, het heeft zo’n (maakt vocale drumgeluiden) in het ritme en de drive; heerlijk gewoon! Het heeft een heerlijk simpele maar solide basis, en ook ‘On And On’, daar probeer ik John Coghlan van Status Quo na te doen. Een heel goeie drummer, John Coghlan! Hij is misschien niet de allerbeste, maar hij is mijn held!

Wie zijn dan de helden van de anderen?
Andy: Dat is moeilijk (lange stilte), dat zijn er eigenlijk heel veel, maar als ik er dan één moet noemen, dan zeg ik Keith Richards.

Gustav: Stevie Ray Vaughn!

Samuel: Maynard James Keenan, de zanger van Tool. Tool is een grootse band en ja, ook hun bassist is heel erg goed!

Van enkele nummers zijn al videoclips verschenen voor de release van het album; waarom is dat?
Het leek het label een goed idee om telkens om de paar maanden toch een soort single op de markt te brengen om jezelf toch in beeld te houden. Zo kunnen luisteraars toch een beetje aan je gebonden blijven door steeds via YouTube een tipje van de album-sluier op te lichten.

In de videoclip van ‘Standing In My Way’ heeft Gustav nogal creepy make-up op. Zit er een in eerste instantie onduidelijk verhaal achter dit liedje?
Nee hoor, helemaal niet. Je moet soms iets verzinnen om origineel te zijn of om op te vallen. We maken de clips zelf (een paar zuchten van ergernis; dit is niet hun favoriete bezigheid) en soms dan probeer je ook maar wat. De volgende keer gaan we naakt, ha, ha.

Denk je een spannend achtergrond verhaal te krijgen; weer mis. Andere spannende verhalen dan? Een leuke anekdote van “on the road” of opnamesessie; verhalen van een rock ‘n’ roll band en sex, drugs en rock ‘n’ roll?
Verhalen van een rock ‘n’ roll band en sex, drugs en rock ‘n’ roll; staat die opname apparatuur nog aan? We hebben allemaal een thuisfront weet je. Nee, dat valt allemaal wel mee. We drinken natuurlijk een biertje maar volgens mij valt het onderweg allemaal wel mee hoe ruig het gaat. Ik denk dat we het thuis soms veel bonter maken als we wel eens met elkaar op pad of een feestje zijn. Ja volgens mij zijn de dolste avonden gewoon bij iemand thuis geweest of zo. We vinden het geweldig om op tour te zijn hoor, maar dat is omdat we dan onze muziek voor andere mensen kunnen en mogen spelen; dat is gewoon helemaal te gek!

De laatste vraag: wat zijn de toekomstplannen? 
Zoveel mogelijk spelen en ook weer een nieuw album maken; we hebben al weer heel veel ideeën voor nieuwe nummers. Wellicht zal het volgende album iets minder gepolijst zijn; iets directer met scherpere randjes. Als het lukt willen we proberen het volgende album voor 13 september 2020 uit te brengen, dan hebben we twee platen binnen een jaar uitgebracht, ha, ha. En dan is er onze droom: een tour door Amerika. Dat lijkt ons helemaal geweldig. Maar nu eerst vanuit hier de wereld veroveren; zo meteen lekker spelen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.