Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Grande Royale & The Dirty Denims – Burgerweeshuis Deventer – 26 september 2019

“Vooral de live versie van ‘Got To Move’, die wel geheel opnieuw gearrangeerd leek te zijn, met schitterende opbouw, spannende dynamiek en passend gitaar duel-achtig tafereeltje kon me bij vlagen kippenvel bezorgen.”
Eindelijk kon ik dan een keer Grande Royale uit Zweden live gaan bekijken in ons landje. Ook nog in een dubbele headline mini toer met onze eigen sympathieke Dirty Denims; dit moest een leuke avond worden! Liefst was ik alle avonden gegaan, maar door omstandigheden was dat jammer genoeg niet mogelijk. Enige verbazing was er wel dat we niet doorverwezen werden naar de zaal, maar naar het café van het Burgerweeshuis in Deventer. Gezellig, en warm zou het in ieder geval snel worden.
30/09/19 I Tekst: Cor Schilstra I Foto’s: Linda Witjes

Op het (veel te) kleine podium sloegen Mirjam, Jeroen en Marc van The Dirty Denims elkaar continu bijna van het podium, als een gitaarhals of ander uitstekend lichaamsdeel bewogen werd; “wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen”, was het motto schijnbaar. Het was al weer een paar jaar geleden dat ik de happy hardrockers live gezien had, maar ze zijn het bouwen van een feestje nog steeds niet verleerd; direct bij aanvang spat de energie van het podium en zit de sfeer er in het inmiddels goed gevulde café, goed in. Ook de voor mij nieuwe bandleden Marc (bas) en Suzanne (drums) leken geheel geïntegreerd in de geoliede rock ‘n’ roll party machine, inclusief “danspasjes” en grappige spotlight momentjes. De jarenlange samenwerking tussen Mirjam en Jeroen is duidelijk te zien en te horen; deze twee spelen continu op alle fronten op elkaar in en het is bewonderenswaardig dat er geen enkele verveling of ongeïnteresseerde routinematigheid te ontdekken valt. Ze hebben er zichtbaar nog steeds enorm veel lol in. Een compliment voor de geluidsman trouwens, die een zeer behoorlijke sound in deze nauwe ruimte neerzette. Misschien wordt het keyboard al langer niet meer ingezet bij ’24-7-365’, maar deze keer was er ook absoluut geen ruimte voor geweest, en al hotsend en botsend, werd een mooie dwarsdoorsnee van de afgelopen jaren aan nummers tentoongespreid. Enige extra aandacht was er voor de introductie van ‘Make Us Look Good’, inclusief een gezonde dosis zelfspot, en “vuurwerk” op de gitaren tijdens ‘Famous’. Het was goed om de band weer eens gezien te hebben.

Na een korte ombouwtijd heeft Grande Royale zich geïnstalleerd op het podium. Het drumstel en de backline kon grotendeels gelukkig gedeeld worden met Dirty Denims, waardoor een snelle wissel goed te doen was. Van tevoren had ik een beetje mijn twijfels of de stem van Gustav, die toch een stuk minder schor en meer gepolijst/commercieel klinkt dan zijn voorganger Hampus, me live zou kunnen overtuigen. Alsof hij nooit anders gedaan heeft dan combineren van leadgitaar en zang, staat de sympathieke frontman in zijn rol, en maakt deze meer dan waar. In de nummers van het merendeels door Gustav geschreven laatste album ‘Take It Easy’, kan de zang net dat beetje extra bite, door de expressie van het moment meekrijgen en de oudere nummers krijgen een extra boost door een overweldigende toegevoegde dynamiek, zowel in het instrumentale als het arrangement-technische aspect, als in de vocalen, waar ik heel blij van kon worden. Deze nummers waren al heel erg goed, maar zijn in de loop der tijd, door veel gespeeld te zijn, nog eens gegroeid. Vooral de live versie van ‘Got To Move’, die wel geheel opnieuw gearrangeerd leek te zijn, met schitterende opbouw, spannende dynamiek en passend gitaar duel-achtig tafereeltje kon me bij vlagen kippenvel bezorgen.

Naast de bijna Malcolm Young-achtige rol van Andy, wordt ook zijn soleer talent spaarzaam, maar indrukwekkend geëtaleerd. Ook die andere basis is dik in orde; naast de heftig groovende baslijnen van Samuel, is deze knaap trouwens ook een verdienstelijk achtergrond zanger en drummer Johan ziet er niet alleen uit als een beest, slechts gekleed in korte broek en veel zweet, gewapend met vervaarlijke grimassen, hij klinkt ook als een kruising tussen John Bonham en Ginger Baker. Eigenlijk was het gehele optreden een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar enkele liedjes wil ik er nog even uitpikken; de nieuwe single ‘Saved By Rock ‘n’ Roll’ (uitgebracht als split 7” volgende maand, tijdens de toer met Liar Thief Bandit) is een heerlijk nummer en het op Lynyrd Skynyrd geïnspireerde ‘Sweet Livin’’ was live nog veel beter dan verwacht. Jammer dat ze ‘Cogitator’ niet gespeeld hebben, maar dit was tot en met de door een bluesy improvisatie intro geïntroduceerde knallende “This is a bit of punk-rocky thing” afsluiter ‘One Second’ een geweldige rock ‘n’ roll rollercoaster geweest. Hopelijk hebben ze genoeg Nederlandse fans gekregen om nog een keer deze kant op te komen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Grande Royale.