Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Insomnium, In Mourning en Kvaen in 013 Next, Tilburg – 9 november 2023

“Insomnium staat natuurlijk bekend om hun allesverwoestende, maar toch heel sfeervolle geluid. En dat komt live ook super tot zijn recht.”
Een avondje je longen uit je lijf schreeuwen en je nekspieren testen, daar ben ik altijd voor in en vanavond staan er drie bands op het podium waar dat wel bij kan. Dus op naar de kleine knusse zaal van 013 in Tilburg en niet lullen maar brullen. Hieronder het verslag van het live optreden van Insomniun, met In Mourning en Kvaen.
14 november I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

De eerste band van vanavond is het Zweedse Kvaen. Deze band wordt omschreven als melodische black metal met invloeden van thrash, heavy en pagan metal. De 4 heren hebben wit geschminkte gezichten. Bandleider, en in principe enig lid van de band, Jakob Bjornfot probeert meteen bij de eerste noten het publiek in beweging te brengen dat lukt gedeeltelijk. Maar hij doet in ieder geval zijn best. Het geluid is redelijk te noemen en muzikaal zit het aardig in elkaar, al valt me wel op dat de solo’s niet heel lekker in de muziek vloeien. Er zit steeds een hele korte pauze in als er een solo komt. Dit vind ik niet mooi. De stem van Jakob komt overeen met een rasp en dat past dan wel goed bij het rauwe geluid van deze opener.

In Mourning gaat anders te werk: ze hebben een veel minder traditioneel geluid, met meer progressieve stukken, gecombineerd met death metal. Niks ten nadelen van de eerste band, maar dit vind ik meteen al mooier. De band, ook uit Zweden, werkt met 3 gitaristen en de zanger en bassist hebben buiten hun brute strot ook een hele mooie cleane zang in huis. Er lijkt vanavond iets met de solo’s te zijn, want nu zijn ze weer niet heel goed te horen. Jammer, want alle drie de heren hebben een goede solo in de vingers. Vooral zanger / gitarist Tobias Netzell krijgt mooie geluiden uit zijn instrument. Over de zang van gitarist Bjorn Petterson kan ik kort zijn, die klinkt niet goed. De band heeft het podium aangekleed met schermen met mooie rouwbloemen erop. Deze heren zetten een goede muzikale show neer, al is de interactie ver te zoeken.

Insomnium bestaat vanaf 1997 en is opgericht in het Finse plaatsje Joensuu. Na 2 jaar repeteren wordt hun eerste demo opgenomen en na nog 2 jaar en een 2e veelgeprezen demo tekenen ze hun eerste contract bij Candelight Records. Er spelen nog steeds 3 leden van de eerste bezetting in de band, dat is altijd een heel goed teken vind ik.

Bij de eerste tonen van deze hoofdact hoor ik al dat we met een band te maken hebben van een geheel ander niveau dan de andere 2 bands. Hier klopt het wel allemaal. Het geluid is goed en mooi in balans. De solo’s van Markus Vanhala klinken echt vet en zijn enthousiasme is heel aanstekelijk. Het eerste nummer is het titelnummer van hun laatste plaat en die zet meteen iedereen in de zaal op scherp. Ze zullen vanavond nog 4 nummers van dat laatste album spelen. ‘White Christ’, ‘Lilian’, The Rapids’ en ‘Song Of The Dusk’ komen voorbij. Van hun rijke discografie van 9 albums komen er maar 2 niet aan bod dus het is een mooie gevarieerde set.

Zoals gezegd is ‘Anno 1696’ de grootste leverancier van nummers vanavond. Het album ‘Shadows Of The Dying Sun’ uit 2014 is een goede 2e, met 3 nummers zoals ‘Ephemeral’, ‘The Primeval Dark’ en ‘While We Sleep’. Stuk voor stuk pareltjes en verschillende aanwezigen in de volle zaal zingen woord voor woord mee.

Insomnium staat natuurlijk bekend om hun allesverwoestende, maar toch heel sfeervolle geluid. En dat komt live ook super tot zijn recht. De sfeervolle intro’s komen bijna allemaal uit een ander apparaat dan hun instrumenten, maar dat gaat zo vloeiend dat je het eigenlijk niet eens in de gaten hebt. Dat hoor je mooi bij een nummer als ‘Change Of Heart’ van ‘Above The Weeping World’.

De bands begonnen allemaal netjes op tijd wat je niet altijd van alle bands kunt zeggen. Het is zo fijn als de bands geen kapsones hebben en puur voor het publiek op het podium staan en vanavond is zo’n avond, en lekker mijn nekspiertjes weer getraind en mijn stembanden kapot gebruld dus het is wederom een hele geslaagde show bedankt daar voor heren uit Scandinavië.

Social media