Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Imperia – The Last Horizon
Massacre Records 
Release datum: 26 maart 2021
“De formule van Imperia mag als gekend beschouwd worden en in die optiek is ‘The Last Horizon’ een puik gothic metal album dat de fans op hun wenken bedient, met echter – vanwege het ruime aanbod – enkele mindere songs”
7.8/10
Vera Matthijssens I 08 april 2021

De in Nederland verblijvende Noorse zangeres Helena Iren Michaelsen zit tegenwoordig in een zeer actieve werkflow. Vorig jaar bracht ze onder de noemer Angel twee albums uit in dagboekvorm, nu is er – twee jaar na ‘Flames Of Eternity’ – van haar andere band Imperia het zesde studioalbum ‘The Last Horizon’. Het is een dubbelalbum met 73 minuten symfonische gothic metal met alle kenmerken waar Imperia voor staat.

Dat is heel herkenbaar, want ‘Dream Away’ is een vlot nummer met stevige gitaren en een pak orkestratie waarbij Helena zowel haar gewone stem als de operazang aan bod laat komen. Sommige nummers hebben lichte folkinvloeden en daar zijn ‘Starlight’ (met echte viool) en ‘To Valhalla I Ride’ (clip met stoere Viking krijgers) goede voorbeelden van. Akoestische gitaren en fluit vormen het begin van het hoog gezongen ‘Flower And The Sea’, terwijl het vlot rockende ‘Blindfolded’ toch een vrij drukke, zelfs rommelige indruk nalaat. De pianoballade ‘While I Am Still Here’ sluit de eerste schijf af. Op de tweede cd gaat het er dikwijls bedachtzaam en kalm aan toe, maar ‘Only A Dream’ is nog een vlotte rocker met koorzang en bombast, alsook een gastsolo van vroegere gitarist John Stam.

Mooi is de vioolbijdrage in het sensitieve ‘Where Are You Now’. ‘Dancing’ heeft weer wat folkelementen en is erg catchy. Daarna volgen nog drie ingetogen songs waarin piano en Helena’s zang centraal staan. De formule van Imperia mag als gekend beschouwd worden en in die optiek is ‘The Last Horizon’ een puik gothic metal album dat de fans op hun wenken bedient, met echter – vanwege het ruime aanbod – enkele mindere songs. De piekfijne uitvoering van alles is echter heel uitnodigend.