Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Horned Almighty – To Fathom The Master’s Grand Design
Scarlet Records
Release datum: 17 januari 2020
Tekst: Koen Smits – 10 januari 2020
“Het artwork werd verzorgd door gitarist Hellpig himself en beeldt uit waar het de band om te doen is, namelijk verder dood en verderf zaaien in een reeds verrotte wereld. Mission accomplished!”
7.8/10

Deense black metal bands? Angantyr, Denial Of God en dan ben ik bijna uitgepraat. En Slaegt, maar die doen dan weer andere dingen met hun black metal. Hier is het Deense Horned Almighty dus, al sinds 2002 black metal spelend. In hun begindagen eerden deze knakkers de first wave of black metal nog. Later zaten er ook wel dingen in van Marduk en vrienden, maar dat hoor ik niet direct terug op het nieuwe album ‘To Fathom The Master’s Grand Design’.

Een mengeling van black, blackened thrash.en death metal is wat er te horen is op dit album. Men zit zowat overal tussenin en het is goed dat men niet echt in een vakje te steken is. Moeilijker is het om het te beschrijven. Ik denk aan een mix van niet al te traditionele black metal en uptempo, old school death metal, met uitstapjes naar blackened thrash en occasionele hints naar doom/death. Zanger S. (vroeger Smerte) heeft twintig jaar in Exmortem gebruld en het is wel duidelijk dat zijn vocale stijl meer op de death dan de black leest geschoeid is. Tijdens de tragere stukken neigt men ook regelmatig naar death metal a la Asphyx en Pentacle, maar seconden later bevind je je toch weer in een zwarte wervelwind. Snedige riffs en D-beat klieven de lucht om plaats te maken voor zwartgeblakerde agressie en andersom. De basgitaar is overduidelijk hoorbaar en dat is vooral tijdens de stampende en mid tempo stukken een leuke gewaarwording. De gitaren bevinden zich tijdens de snelste stukken waarin gezongen wordt, ergens in een ietwat wazige achtergrond, waardoor de riffs niet echt tot hun recht komen. Spijtig, want die zijn er wel degelijk. Headbangen is wenselijk en zelfs bijna niet te vermijden tijdens nummers als ‘Apocalyptic Wrath’, ‘Devouring Armageddon’ en ‘The Great Death’.

‘To Fathom The Master’s Grand Design’ komt uit op cd via het Italiaanse Scarlet Records, dat vooral onderdak biedt aan een berg Italiaans bands, met als meest bekende Cadaveria, Vision Divine, Stormlord en Necrodeath en in gelimiteerde oplage op vinyl via het Deense Strange Aeons Records. Het artwork werd verzorgd door gitarist Hellpig himself en beeldt uit waar het de band om te doen is, namelijk verder dood en verderf zaaien in deze reeds verrotte wereld. Mission accomplished!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.