Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hinayana – Death Of The Cosmic (EP)
Napalm Records
Release datum: 28 augustus 2020
“Je zou durven wedden dat we hier te maken hebben met een Finse band – want dit doet erg denken aan Insomnium en Swallow The Sun – maar deze doom/death metallers blijken uit Austin, Texas te komen.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 28 augustus 2020

Dit project van zanger/gitarist Casey Hurd is na het debuutalbum ‘Order Divine’ (2018) uitgegroeid tot een goedgeolied vijftal en getekend door Napalm. Hun entree vieren ze nederig met de EP ‘Death Of The Cosmic’, maar wat voor een topschijfje is dat! Je zou durven wedden dat we hier te maken hebben met een Finse band – want dit doet erg denken aan Insomnium en Swallow The Sun – maar deze doom/death metallers blijken uit Austin, Texas te komen. De productie – door de band zelf, maar mix door Kevin Butler en mastering door Juho Raiha (Swallow The Sun) – is van hogere kwaliteit dan op het debuut en elke song is melancholiek en aangrijpend.

De zwevende schoonheid wordt door aangename keyboards en veel sierlijke gitaar leads naar een hoger niveau gebracht, zodat het enkel de ruwe grunt van de frontman is die verschroeiend klinkt. ‘Cold Conception’ is opgedragen aan de vorig jaar overleden Nature Ganganbaigal van de Mongoolse nomadenband Tengger Cavalry en diens Morin khuurspel (een traditioneel snaarinstrument). Na het mystieke interludium ‘Yet Here I Wait Forever’ doet gastzanger Toni Toivonen (Hanging Garden) een bijdrage aan het al even prachtige, laaggestemde en trage ‘In Sacred Delusion’, terwijl afsluiter ‘Pitch Black Noise’ heel intens binnenkomt met verscheurende grunts, maar toch vooral dat zalvende comfort van melodieuze doom/death biedt. Aanschaffen door iedereen die de bovenvermelde bands goed vindt!