Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
High Command – Beyond The Wall Of Desolation
Southern Lord
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Koen De Waele – 19 september 2019
“High Command heeft met zijn debuut een heerlijke indruk achtergelaten hoe een solide thrash album met de nodige aanwezige afwisseling dient te klinken.”
8.5/10

Deze Amerikaanse thrashers brachten reeds een demo en EP uit. Het Southern Lord label was zo onder de indruk dat ze de band binnen namen en nu hun debuut ‘Beyond The Wall Of Desolation’ uitbrengen. Het thema van de plaat is een oude antieke strijderswereld die destijds werd uitgevonden door schrijvers als Robert E. Howard en Karl Edward Wagner. Muzikaal horen ze wat in de lichting van bands als Sodom en Exodus, maar lichte cross-over invloeden van Cro-Mags en het modernere Power Trip zijn hier zeker van toepassing.

Als luisteraar weet je dan al wat je kan verwachten, en High Command stelt hier zeker niet teleur via een stevige thrashplaat met heel wat donkere invloeden. Zanger Kevin Fitzgerald heeft een agressieve en duistere stem die perfect geschapen lijkt te zijn voor dit soort muziek. Er wordt afgetrapt met ‘Inexorable Darkness’. Het nummer slaat heen en weer en bevat zelfs een knipoog richting black metal. Na een break halverwege wordt er op hoogstaand niveau heel technisch gespeeld. Zelfs de legendarische intro van Metallica’s versie van ‘Am I Evil’ komt hier eventjes terug. Met snel en strak gitaarwerk spuwt de band de een na de andere thrash klassieker uit. ‘Impaled upon the Gates’ laat met aanvang een eerder traag, dreigend en obscuur stuk gitaar horen waarna het thrash inferno terug begint. Het meer als acht minuten durende ‘Devoid Of Reality’ is dan terug een trip doorheen een duister fantasieland. Het begint met een spoken word waarna er trager wordt gestart. Het strakke maar over het hele album goed gemixte drumwerk bouwt het nummer steeds sneller op. De lange afsluiter laat zelfs deels piano horen.

High Command heeft met zijn debuut een heerlijke indruk achtergelaten van hoe een solide thrash album met de nodige aanwezige afwisseling dient te klinken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.