Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Helion Prime – Question Everything
Self Released
Release datum: 25 september 2020
“Heel erg origineel is het allemaal niet, maar fans van bombastische power metal in het straatje van Kamelot doen er verstandig aan dit bandje eens te checken.”
7.5/10
Erik Boter I 24 september 2020

Uit Sacramento, Californië komt de power metalband Helion Prime. De groep, die de bandnaam leende uit de film ‘The Chronicles of Riddick’ brengt met ‘Question Everything’ haar derde album uit. Helion Prime maakt typisch Amerikaanse power metal die zich nog het beste laat vergelijken met wat een band als Kamelot doet: snel, bombastisch, veel meerstemmige achtergrondkoortjes. Een groot verschil is dat Helion Prime in de persoon van Mary Zimmer een (prima) zangeres in de gelederen heeft. Zij is overigens zangeres nummer drie. Gitarist/bandleider Jason Ashcraft is blijkbaar wat lastig om mee te werken.

De band zelf noemt Iron Maiden en Helloween als inspiratiebronnen. De Duitsers hoor ik niet zo terug in de muziek op dit album, maar Iron Maiden is in het intro van ‘Forbidden Zone’ wel als inspiratie te herkennen alsook in de opener ‘The Final Theory’. De nummers op ‘Question Everything’ zijn voor het grootste gedeelte uit hetzelfde hout gesneden. Pas vanaf de zesde track komt er wat afwisseling in de liedjes; zo horen we in ‘E Pur Si Move’ een grunter voorbij komen, is het titelnummer de meezinger van het album en is ‘Reawakening’ de ballad van het geheel. Het venijn zit ‘m derhalve in de staart waardoor het een aanrader is om het album (in muzikaal opzicht althans) in de ‘shuffle’ stand te beluisteren. Omdat ‘Question Everything’ een conceptalbum is gaat het verhaal dan wel wat door elkaar heen lopen dus misschien is die shuffle stand toch niet zo’n goed idee. Hoe dan ook, afsluiter ‘Kong At The Gates’ is mijn favoriet van het album. Het knalt lekker uit je speakers en heeft een goede opbouw. Door het tempo een tandje terug te draaien klinkt Helion Prime op deze track ook meteen een heel  stuk heavier.

De groep brengt het album uit via het eigen Saibot Reigns label. Het artwork en het (lyric-)videoclipje zien er prima uit, petje af daarvoor. Ook de productie klinkt voor een eigen beheer product helemaal niet slecht wat best een prestatie is in dit genre. Probeer elektrische en akoestische gitaren, drums, bas, toetsen, orkestratie, lead- en koorzang maar eens prettig te mixen, dat wordt snel een brei. Daarvan is op ‘Question Everything’ geen sprake. Heel erg origineel is het allemaal niet, maar fans van bombastische power metal in het straatje van Kamelot doen er verstandig aan dit bandje eens te checken.