Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Helheim – WoduridaR
Dark Essence Records
Release datum: 29 oktober 2021
“In het spectrum van progressieve black metal waarin men verder gaat dan enkel gekrijs en blastbeats is Helheim dan ook al jaren een vaste waarde en ook op ‘WoduridaR’ bouwen ze hun welbekende sound uit met vele nuances en bravoure”
8.3/10
Vera Matthijssens I 17 november 2021

Laat ons er geen doekjes om winden: ‘WoduridaR’ betekent voor het Noorse Helheim een terugkeer naar de zwartgeblakerde roots van vroeger. ‘LandawarijaR’ was in 2017 ook al één van de hardere schijven van de Viking metal band uit Bergen, terwijl we aan ‘Rignir’ (2019) eerder terugdenken als een waaier aan epische sfeer, cleane zang en prachtmelodieën met progressieve allures. Geen nood, dat alles vind je ook op dit elfde studioalbum, al zet de eerste song ‘Vilje Av Stål’ je op het verkeerde been. Na wat diffuse gitaarklanken volgt er namelijk een langgerekte kreet die door merg en been gaat, gevolgd door overrompelende black metal. Later is er ook wel wat cleane zang – zoals steeds sereen zoals bij Enslaved – en knappe leads, maar de overwegende indruk is verschroeiend heavy.

De twee volgende songs zijn uitgekozen om videoclips voor te maken en tonen Helheim meeslepend balanceren tussen hectische black en cleane, weemoedige zangpassages. Zo horen we ze toch het liefst en met name het titelnummer heeft die waardige geladenheid die Helheim zo goed maakt. De heidense cleane zang is hier erg beklijvend, maar er is net genoeg zwartgeblakerde furie om een boeiend geheel te scheppen. ‘Åndsfilosofen’ vangt heel misleidend aan met tokkelende gitaren, maar daarna draven deze wilde ruiters (dat is de vertaling van de albumtitel) er blastbeats-gewijs vandoor. Het schelle gitaargeluid en de grimmige kilte worden her en her onderbroken voor atmosferische stukken die veelal ruimtelijk aandoen, luister maar naar het middenstuk van het black-‘n-roll lied ‘Ni s soli sot’ dat groots uitgewerkt is met veel sfeer. Het materiaal vraagt wat tijd om in mee te gaan, maar zelfs het twaalf minuten durende ‘Det Kommer I Bølger’ blijkt na luttele luisterbeurten toch heel logisch en ja, zelfs meesterlijk in elkaar geknutseld. In deze track horen we enkel cleane zang en heidense samenzang met melancholieke inborst, terwijl het laatste stuk vrij experimenteel is. In het spectrum van progressieve black metal waarin men verder gaat dan enkel gekrijs en blastbeats is Helheim dan ook al jaren een vaste waarde en ook op ‘WoduridaR’ bouwen ze hun welbekende sound uit met vele nuances en bravoure.