Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hammerfall – Live! Against The World
Napalm Records
Release datum: 23 oktober 2020
“Een bijna twee uur durende muziekreis langs de tijdlijn van een van de grootste en invloedrijkste metal bands die Zweden ooit gekend heeft.”
8.5/10
Jori van de Worp I 18 oktober

Het is inmiddels een jaar geleden dat een de grootste succesverhalen van metal Scandinavië haar elfde album ‘Dominion’ uitbracht. Hammerfall heeft dat jaar niet stilgezeten, want fans wereldwijd konden de Templars op festivalpodia en concertzalen aan het werk zien. Een show in Ludwigsburg, Duitsland is uitverkozen voor een gloednieuwe live release en dat werd verdorie tijd! In bijna vijfentwintig jaar Hammerfall zijn er slechts twee officiële concertregistraties uitgekomen. In 2012 de tamme concertvideo van ‘Gates of Dalhalla’, een kwalitatief uitstekende registratie van een door de setting compleet niet uit de verf gekomen concert. Verder is er het uitstekende maar inmiddels bejaarde ‘One Crimson Night’, waarop alleen de eerste vier albums vertegenwoordigd waren. Joachim en de zijnen hebben wat in te halen dus, en die belofte wordt zeker ingelost.

‘Live! Against The World’ omvat een monster-setlist van wel twintig anthems, zorgvuldig geselecteerd van alle elf albums van de band! Jazeker, zelfs het infameuze ‘Infected’ wordt niet overgeslagen en dan ook gelijk met het langste nummer van de plaat ‘Redemption’, dapper! Maar ik begin mijn verhaal nu halverwege. Als de traditie wil wordt geopend met twee nieuwe songs van ‘Dominion’, waarna de band middels het onsterfelijke ‘Heeding The Call’ de sfeer er meteen definitief in mept. Wat volgt is een bijna twee uur durende muziekreis langs de tijdlijn van een van de grootste en invloedrijkste metal bands die Zweden ooit gekend heeft. Van het ene hoogtepunt val je in het andere. Wat te denken van ‘Hectors Hymn’, de single van het definitieve comeback album na ‘Infected’, of ‘Second To One’ waar Noora van Battle Beast het podium betreedt? En dan is er ‘The Dragon Lies Bleeding’ van het (naar mijn mening) nog altijd ongeëvenaarde debuutalbum. Het enige minpunt in deze fantastische setlist is de medley van het album ‘Renegade’ waarin ze bijna de volledige tracklist van dat fantastische album in zeven minuten proppen, een gotspe als je het mij vraagt. Nou ja, als de band vervolgens de weg vervolgt met de volledige versie van ‘Keep The Flame Burning’ hoor je mij al niet meer klagen. Het verplichte zangspel is er met ‘Let The Hammer Fall’ en uiteraard wordt gewoon lekker afgesloten met ‘(We Make) Sweden Rock’ en ‘Hearts On Fire’.

De muur van geluid die je mag verwachten op een Hammerfall concert komt verbluffend goed tot zijn recht. Met een goede koptelefoon op en je ogen dicht waan je je warempel in de zaal! Alle instrumenten en in het bijzonder drums en basgitaren komen volledig tot hun recht, terwijl je ook de zangkoren van het publiek subtiel op de achtergrond blijft horen. Met diezelfde koptelefoon op merk je ook wel dat Joachim over de jaren op zijn zuiverheid begint in te leveren, maar zelfs met die puntenaftrek meegerekend is hij nog altijd een van de betere vocalisten van de heavy metal wereld op dit moment. Laten we niet vergeten dat er een stel topmuzikanten om hem heen staat, met niet in de laatste plaats de “last man standing” van het eerste uur, gitarist Oskar Dronjak, die in de race is voor lelijkste gitaar ooit. Een prettige bijkomstigheid is trouwens dat het om een concert van een Zweedse band in Duitsland gaat, en dat Joachim het publiek dus in het Engels toespreekt. Dit live-album is absoluut verplichte kost voor de vele fans van de band, de eerste live registratie van Hammerfall sinds meer dan vijftien jaar en sinds zeven studio-albums, en wat voor een! ‘Live! Against The World’ verschijnt trouwens zowel op geluidsdragers als op Blu-Ray.