Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hammer King – Kingdemonium
Napalm Records
Release datum: 19 augustus 2022
“Beter goed gejat dan slecht verzonnen, een gevleugelde uitspraak. Maar waar plaats je dan “slecht gejat” dan op dat lijstje?”
6.5/10
Jori van de Worp  I 9 september 2022

Hammer King, ik moet toegeven dat ik de band eigenlijk niet kende tot ik de promo van ‘Kingdemonium’ in mijn mailbox kreeg met het verzoek van de chef tot een recensie. Een blik op de info vertelt dat dit een creatie is van zanger Patrick Fuchs, die ook met ex-Manowar gitarist Ross The Boss heeft gewerkt. Ross heeft indertijd de twee vrij futloze Manowar rip-off plaatjes ‘New Metal Leader’ (daar zat ‘ie overigens naast) en ‘Hailstorm’ gemaakt, waar Fuchs dus de vocalen op verzorgde. Dit Hammer King doet me ontzettend aan die twee albums denken, en dat leidt eigenlijk al direct tot de conclusie dat we hier te maken hebben met een soort derdeklas Manowar kloon.

De single ‘Invisible King’ geeft een goed idee van waar het hele album heen gaat. Typisch heavy metal gitaarwerk wat netjes uitgevoerd is, eenvoudig maar lekker rollende drumpartijen en uiteraard de zang van Patrick, die overigens onder de nickname Titan Fox door het muzikale leven gaat. Het zijn helaas zijn vocalen die het niveau van de band beperken. Geen misverstand: de man kan best degelijk zingen, maar zijn stem roep associaties op met goedkoop alcoholvrij bier: waar komt die weeïg zoete nasmaak vandaan? De rest van dit album is eigenlijk een herhalingsoefening van alles wat we in ruim veertig jaar “true metal” al een miljoen keer gehoor hebben van bands als Hammerfall, Manilla Road, Grand Magus en dus Manowar. Als er dan toch nog enkele hoogtepunten benoemd moeten worden zouden dat het eerlijke en directe ‘Live Long, Die Nasty’ en ook ‘Age Of Urizen’ zijn. Die laatste is een langer stuk waarop de band toch iets buiten de hail & kill comfortzone durft te kruipen.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen, een gevleugelde uitspraak. Maar waar plaats je dan “slecht gejat” dan op dat lijstje? True metal zonder de dynamiek van Hammerfall, zonder de rauwe kracht van Grave Digger, zonder een wereldzanger als Eric Adams van Manowar, zonder de inventiviteit van Virgin Steele. Wat hou je dan over? Nouja, blijkbaar Hammer King.