Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
God Dethroned – Illuminati
Metal Blade
Release datum: 07 februari 2020
Tekst: Koen de Waele – 28 januari 2020
“‘Met voorsprong is ‘Illuminati’ het meest gevarieerde en veelzijdige album dat de band ooit gemaakt heeft. En het zal al direct een inspiratie vormen voor heel wat jaarlijsten.”
9/10

De periode tussen 2009 en 2017 stond helemaal in het teken van de Grote Oorlog met het drieluik ‘Passiondale’, ‘Under The Sign Of The Iron Cross’ en ‘The World Ablaze’. Op ‘Illuminati’ wordt terug gegaan naar de roots en bij God Dethroned is dat voornamelijk occultisme en hun strijd tegen religie.

Het mysterieuze genootschap van de Illuminati had de eer om het tot albumtitel te schoppen, en met de albumtitel als openingsnummer bevestigt God Dethroned onmiddellijk waarom ze tot de top van de blackened death metal scene horen. Heel wat afwisseling met geraffineerde omschakelingen tussen vette riffs en harmonieuze breaks om even later terug in alle hevigheid los te barsten. De aanwezige koorzang zorgt voor een nog omvangrijker klinkend geluid.

Nummers als ‘Broken Halo’ en ‘Satan Spawn’ zijn de ideale wektonen om elke death metalfan goedgeluimd te laten wakker worden. Toch laat de band ook een meer veelzijdige kant horen. ‘Spirit Of Beelzebub’ herbergt cleane en epische elementen in de refreinen. Op ‘Gabriel’ hoor je in het begin zelfs een gothic-achtige rock melodie, wat de rode draad vormt in het nummer. Ook de trage maar heel onheilspellende grunt zorgt voor een ijzingwekkende gemoedstoestand bij de luisteraar.  ‘Eye Of Horus’ is nog zo een onovertroffen sfeervol nummer. De koorzangen zijn een lugubere lofzang aan de Egyptische hemelgod. Het korte intermezzo dat erop volgt is slechts een opwarming voor afsluiter ‘Blood Moon Eclipse’. Een snel en venijnig black en death metal nummer waarop de band alle remmen losgooit.

Met voorsprong is ‘Illuminati’ het meest gevarieerde en veelzijdige album dat de band ooit gemaakt heeft. Het zal al direct een inspiratie vormen voor heel wat jaarlijsten.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.