Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Galderia – Endless Horizon
Massacre Records
Release datum: 11 november 2022
“Het is pas op de wat snellere single ‘Striking The Earth’ dat de vocalen echt de aandacht op beginnen te eisen, onder de dubbele basdrum is de samenwerking tussen de hoge leadvocalen en de koortjes echt een genot voor het oor. Bekijk die videoclip!”
8/10
Jori van de Worp  I 1 november 2022

Frankrijk is voor een groot Europees land niet bepaald rijk aan een enorm scala aan metalen grootheden. Er is natuurlijk Gojira, maar dan heb je het toch wel een eind gehad met het lijstje bands die voor headliners op een groot festival kunnen doorgaan. Wat meer onder de radar speelt zich in het land van wijn en stokbrood toch nog heel wat af. Neem nu dit Galderia, een aansprekend melodic power metal kwintet uit de buurt van de Côte d’Azur. Misschien wel geïnspireerd op het lokale uitzicht op de Middellandse zee heeft hun derde album de titel ‘Endless Horizon’ meegekregen, en als dat uitzicht er net zo prettig uitziet als dat dit album klinkt moet het er best goed toeven zijn.

‘Endless Horizon’ verschaft ons drie kwartier luisterplezier verdeeld over tien uitstekende stukjes muziek. Met ‘Answer The Call’ opent de band met het langste nummer van het album en kunnen we in een ruime vijf minuten kennis maken met de strakke drums, de prettige dubbele gitaren, de soms lekker tegendraadse baspartijen, de smakelijke orkestraties en zeker ook de prima vocalen. Vooral leuk zijn de goed gearrangeerde koortjes, hier is duidelijk aandacht aan besteed! Het is pas op de wat snellere single ‘Striking The Earth’ dat de vocalen echt de aandacht op beginnen te eisen, onder de dubbele basdrum is de samenwerking tussen de hoge leadvocalen en de koortjes echt een genot voor het oor. Bekijk die videoclip! (onder dit artikel, dus) Opvallend is ‘Elation’ met zijn Sabaton-achtige stamptempo, en ook het rappe ‘Burning Higher’ mag er zeker zijn. Helaas is niet alles azuur wat er blinkt. Wanneer de band een gevoeliger kant probeert te laten horen wordt het behoorlijk aanwezige accent van zanger Sébastien irritant, en vooral de tweede helft van de cd levert hier kwaliteit op in. Laat het de pret vooral niet teveel drukken, want zeker de snelle en harde nummers van Galderia zijn gewoon retesterk en zullen fans van meer melodische power metal kunnen bekoren. Ben jij dus fan van power metal bands met een ietwat melodische of progressieve inslag zoals Stratovarius, Kamelot of, om toch nog wat van hun landgenoten te noemen, Heavenly of Fairyland? Dan zal je Galderia kunnen waarderen!