Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fvnerals – Let The Earth Be Silent
Prophecy Productions
Release datum: 3 februari 2023
“Het is een aparte niche van doom metal die ons hier geboden wordt, maar er is een publiek voor als een band als Amenra op zoveel respect kan rekenen.”
7.7/10
Vera Matthijssens  I 28 maart 2023

Hierbij dalen we af naar de extreemste vormen van doom metal, zoals de bandnaam al doet vermoeden. Fvnerals bestaat uit een kernduo dat al meermaals verhuisd is. Zwervende zielen maken rondzwervende muziek en in dit geval een mengvorm van doom metel, zware drone, ambient en een zweem van post metal/rock. Een hele mond vol voor de mistige gordijnen die opgetrokken worden, af en toe afgewisseld met dreunende erupties en veel vervorming.

Fvnerals ontstond in 2013 toen zangeres/bassiste Tiffany Ström in de Engelse badstad Brighton gitarist/componist Syd Scarlet ontmoette. Ze brachten al vlug een EP uit, gevolgd door het volledige album ‘The Light’ in de zomer van 2014. Een jaar later brachten ze de EP ‘The Path’ uit en verkasten naar Glasgow in Schotland. Toen in 2016 hun tweede album ‘Wounds’ uitkwam, bood die vele mogelijkheden tot toeren, o.a. met Emma Ruth Rundle & Jaye Jayle. Er is zelfs een Belgische connectie, want in 2018 verhuisde het duo naar België en dit derde album ‘Let The Earth Be Silent’ is opgenomen en geproduceerd in België, door Tim de Gieter in de Much Luv studio. Hij is bekend van Amenra en de muziek van Fvnerals heeft vele raakvlakken met die Belgische topper. Na een tournee in Duitsland, besloot men om daar ook te gaan wonen.

Dit derde album is het donkerste van heel hun oeuvre en laat geen spaander heel van hoop. Eerie klanken worden lang aangehouden in lange, mistige composities, Tiffany zingt aanvankelijk nog sereen, later wordt de klare zang wat in de achtergrond gemixt en incidenteel barst ze ook in extreme zangpartijen uit. Zompige klanken worden afgewisseld met filmische sferen, maar echt vaart komt er nooit in. Het is een aparte niche van doom metal die ons hier geboden wordt, maar er is een publiek voor als een band als Amenra op zoveel respect kan rekenen. Het duo wordt op dit album bijgestaan door drummer Thomas Vaccargiu.