Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Welcome To Hell in Effenaar- Eindhoven- 11 maart 2023

“Als je je nieuwe festival Welcome To Hell noemt is er maar één band die je dan op zeker moet boeken”
Nederland Festivalland. Vooral in de mooi weer maanden duiken overal festivals op maar ook in barre maanden kun je tegenwoordig weer terecht indoors. Zo werd een nieuw festival ten doop gehouden in de Eindhovense Effenaar onder de naam Welcome To Hell. Een middag en avond lekker knallen met een goede line up van speed, thrash en death, met een vleugje black.
27 maart 2023 I Tekst en fotografie: Winston Arntz

Vanwege parkeer en incheck bezigheden moest ik de eerste bands missen en kwam ik pas bij Bütcher binnen. Een al redelijk gevulde grote zaal liet zich de black speed metal al goed smaken. Zanger R Hellshrieker is vocaal niet de beste in het genre maar hij wint punten op inzet en presentatie. Zijn omgekeerde kruis microfoonhouder ziet er gaaf uit en past helemaal bij de band.  De band doopt hun muziek in pure speedmetal uit de 80’s en giet er wat black metal overheen. Het werkt aanstekelijk en Bütcher krijgt van mij zelfs een bonuspunt door het (best wel goed) coveren van Manowar’s ‘The Oath’. In de categorie; die zag ik niet aankomen. Leuk!

Hellripper uit Schotland dan. Een eenmansproject van James McBain dat nu ook het podium op gaat. Dan moeten er hulptroepen bij en die zijn er dan ook bij om de razende metal goed te performen.  Hellripper is in rap tempo bekend geworden en ik begrjjp wel waarom. De stijl is heel slim bedacht en laat zich omschrijven als ruige NWOBHM, maar dan vooral sneller en bruter met de death metal invloed van nu. Luister maar eens goed naar de riffs! De tweede (kleinere) zaal was goed vol en zo maakte Hellripper hun status van een band om in de gaten te houden goed waar.  

Left to Die, het tribute to Death & Chuck Schuldiner project. Rick Rozz en Terry Butler (beiden ex-Death) vormden deze band samen met Gus Rios en Matt Harvey (beiden Gruesome) en laten prima horen dat het hun serieus is om deze legendarische band en gitarist eer oprecht eer te betonen. En waarom ook niet? Schuldiner is er niet meer maar zijn muziek leeft voort, dan mag dat ook op een podium worden gepresenteerd. Left To Die doet dat overtuigend en nummers  als ‘Leprosy, ‘Evil Dead’, Zombie Ritual’ en het ultieme Death nummer voor mij ‘Pull The Plug’ lieten de grondvesten aardig schudden.

Enforcer was de volgende band die ik zag, door een meet ’n greet met de headliners van deze dag. Wat deze Zweedse speedsters neerleggen is altijd goed en betrouwbaar. Zanger en gitarist Olof Wikstrand lijkt visueel nog steeds op James Hetffield anno 1985 maar zijn stem onderscheidt hen gelukkig wel. De scherpe en hoge vocalen snijden goed door de old school heavy metal en de aanwezige pakten de sfeer goed op. Ik vind het muzikaal gezien wat te makkelijk soms maar het hoeft niet altijd super zwaar, snel en agressief te zijn. Daarom past een Enforcer prima op een festival als dit.

ENFORCER live @ Welcome To Hell festival 2023

Spacechaser heb ik moeten missen vanwege verzorging der inwendige mens, maar naar verluidt stelde die niet teleur. Dat geloof ik dan maar gewoon.

En dan Venom Inc. Als je je nieuwe festival Welcome To Hell noemt is er maar één band die je dan op zeker moet boeken; Venom! ‘Welcome To Hell’ (1982!) was hun debuutplaat, met als belangrijkste songwriter gitarist Jeff ‘Mantas’ Dunn. Venom bestaat nog, met de inmiddels ‘markante’ Conrad ‘Cronos’ Lant als enige oer-lid maar laat zich alleen nog boeken op grote festivals. De laatste platen van zijn Venom halen het bij lange na niet bij de output van Venom Inc, de ‘andere’ Venom. Daarin vinden we twee ex-Venom leden; Dunn dus én de tweede zanger/bassist, Tony ‘Demolition Man’ Dolan. Laatstgenoemde stapte in de band ten tijde van het sterke ‘Prime Evil’. Met Venom Inc, dat in 2015 werd opgericht (na wat oefentijd als Mpire Of Evil), werden twee indrukwekkkend sterke platen opgenomen; ‘Avé’(2017) en het wervelende ‘There’s Only Black’ van 2022.

Voor Welcome To Hell was Venom Inc echter geboekt om een old school Venom set te spelen. Deze line up, met Jeramie ‘War Machine’ Kling op drums, heeft een no nonsense houding en speelt vrijwel alles uit de Venom schatkist.

Uitgerekend was het Dunn die technische problemen had met zijn gitaar. Hierdoor werd het wat later voordat de set kon beginnen. Het was al wat te strak gepland voor mensen met OV vervoer die van buiten Eindhoven kwamen. En dat scheelde toch helaas wel wat mensen in het op zich nog steeds gretige publiek. Ik hoorde van verschillende mensen die er van baalden dat ze Venom Inc niet hebben kunnen zien. En dat snap ik want de setlist was om van te smullen;

Witching Hour, Black Metal, Die Hard, Leave Me in Hell, Countess Bathory, The Seven Gates of Hell

Teacher’s Pet / Poison / Teacher’s Pet, Buried Alive, Don’t Burn the Witch, In Nomine Satanas, Welcome to Hell, Warhead, Stand Up (And Be Counted), Rip Ride, Heaven’s On Fire, Genocide, Schizo, Sons of Satan, Live Like an Angel (Die Like a Devil), In League With Satan.

De  oplettende lezer heeft gezien dat er dus alleen maar nummers van het debuut tot en met het vierde album ‘At War With With Satan’ (en singles uit diezelfde tijd) zijn gespeeld. En hoe. Het drietal hoeft zich sinds de inlijving van Jeramie Kling niet meer in te houden, niet qua spel en ook niet qua repertoire. Voorganger Tony ‘Abaddon’ Bray wilde niet meer dan de gebruikelijke rondjes rond de kerk spelen en dan nog moest het vooral niet te ingewikkeld worden. Met Kling kan en doet Venom Inc alles, vandaar de echte old school setlist met wat verrassingen als ‘Genocide’ en ‘Stand Up And Be Counted’. Zanger en bassist Tony Dolan was lekker bij stem en liet de oorspronkelijke vocalen vergeten. Zijn inzet en stage presence passen ook veel beter in de band. Drie mannen hard aan het werk die hun muziek vol trots en passie brengen. Vergelijk dat maar eens met de andere Venom van heden ten dage. Dunn’s gitaarproblemen hielden aan, in de zaak klonk het eigenlijk wel ok. Dunn liet zich niet afleiden en zocht meermaals het contact met het publiek om zo te laten zien dat hij het zeer waardeerde dat deze mensen waren gebleven voor Venom Inc.

En dan wordt het nu maar eens tijd om ook het nieuwere werk ten gehore te brengen. Ik ga er vanuit dat Venom Inc ná de twee aanstaande tours in de USA met een nieuwe setlist ook weer naar Europa komt. Effenaar, 013, De Groene Engel, Doornroosje, opletten zou ik zeggen. Dit is de Venom die je wilt hebben.

Concluderend mag organisator Loud Noise blij en tevreden zijn met de eerste editie van Welcome To Hell. Een tweede is al in aanleg heb ik begrepen. Laat maar komen!