Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fughu – Lost Connection
Self Released
Release datum: 20 februari 2020
“Wat overblijft is het idee dat je van heavy metal geen Broadwaymusical kunt maken. Niet doen, slecht idee. Als ‘Lost Connection’ het resultaat is dan zal de voorstelling geen lang leven beschoren zijn.”
5.5/10
Jan-Simon Hoogschagen I 19 mei 2020

Stel je eens voor dat een of andere Broadwayproducer het wilde idee had opgevat om een musical te maken die helemaal anders was dan alles wat er op dit moment speelde. Ik weet het, op dit moment is dat een gedachtenexperiment pur sang, maar wie weet mag je binnenkort weer naar het theater en dan heeft deze collega van Joop van den Ende speciaal voor jou een musical geproduceerd. Niet zo maar een musical, nee; een echte heavy metal musical. Denk aan ‘Hair’ en ‘The Rocky Horror Picture Show’, maar dan headbangend. Zou dat niet geweldig zijn?

Nou nee dus. Het resultaat zou waarschijnlijk hebben geklonken als ‘Lost Connection’, het nieuwe album van de Argentijnse prog-metal band Fughu. Op ‘Lost Connection’ klinkt metal alsof het op een of andere manier sterk is uitvergroot. Een beetje op de manier zoals musicalacteurs meestal acteren. Niet subtiel maar met grote gebaren en uithalen zodat ze het achterin de zaal ook nog begrijpen. Je zou kunnen zeggen dat Fughu schmiert. Alles is gezwollen en over de top, van de geëxalteerde zang tot de vette riffs en gitaarhalsacrobatiek. En niet te vergeten de sterk aan de tachtiger jaren herinnerende synthesizeropvulling die ervoor zorgt dat de muziek voelt als een machtige maaltijd: je zit er snel vol van en het ligt zwaar op de maag.

‘Lost Connection’ is blijkbaar een zware bevalling geweest, een flink aantal nummers is twee jaar geleden al op YouTube gegooid. Wat hiervoor de reden is geweest, geen idee. In ieder geval heeft de band de tijd niet gebruikt om alle overtollige ballast over boord te gooien en een echte producer iets moois van het ruwe materiaal te laten maken in plaats van heel sympathiek alles zelf te willen doen. Dat is jammer, want de progressieve metalsongs konden wel een schaaf- en knipbeurt gebruiken. Wat overblijft is het idee dat je van heavy metal geen Broadwaymusical kunt maken. Niet doen, slecht idee. Als ‘Lost Connection’ het resultaat is dan zal de voorstelling geen lang leven beschoren zijn.