Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Freedom Call – M.E.T.A.L.
Steamhammer/SPV
Release datum: 23 augustus 2019
Tekst: Jori van de Worp – 09 augustus 2019
“Fans zullen de cd sowieso weer blind aan kunnen schaffen en hetzelfde kan ik aanraden voor iedereen die de Duitse metal van bands als Helloween en Edguy een warm hart toedraagt.”
8.5/10

Twintig jaar Freedom Call met maar liefst tien albums, het jonge neefje van Helloween en Gamma Ray is inmiddels allang niet meer weg te denken uit het Duitse metal landschap. Drie jaar geleden werden we nog getrakteerd op het uitstekende ‘Master Of Light’ met als vlaggenschip ‘Metal Is For Everyone’ wat direct een live klassieker werd. Voor album nummer tien is eenvoudigweg gekozen voor de titel ‘M.E.T.A.L.’ en de muziek is weer typisch Freedom Call in alle geniale eenvoud.

Voor de muziek induiken even een stukkie info. De drums op dit album zijn niet opgenomen door de drummer van Freedom Call zelf, de band heeft namelijk een nieuwe drummer en een nieuwe bassist. Wie horen we dan op het album? Geen minder tweetal dan Freedom Call mede-oprichter Daniel Zimmermann (ex-Gamma Ray) en Kevin Kott (Masterplan)! Ze hebben beiden dezelfde partijen ingespeeld en je hoort de een links en de ander rechts. Dit geeft wel een bijzonder bij-effect in het geluid, het klinkt erg “live”. Op de videoclip van titelsong ‘M.E.T.A.L.’ die je via de YouTube link hieronder ziet kan je beide heren aan het werk zien op één groot drumstel.

Goed, de muziek dan! ‘111 The Number Of The Angels’, ik moest even grinniken bij de titel. De opener op deze cd is Freedom Call ten voeten uit. Een pakkend en meezingbaar refreintje, sfeervolle keyboards en rappe drums, en uiteraard de herkenbare stem van Chris Bay. ‘Spirit Of Daedalus’ is van hetzelfde kaliber. De eerdergenoemde titelsong is juist wat trager en doet me denken aan ‘To The Metal’ van Gamma Ray. Verder met ‘Ace Of The Unicorn’ waarin het geluid van het oudste album ‘Stairway To Fairyland’ mooi wordt gemixt met de modernere van Freedom Call. Je verwacht het al, de band doet hier totaal niets onverwachts en dat is altijd al de sleutel tot succes van deze heren geweest. Net als bij andere power metal grootheden als Sabaton, Hammerfall of Rhapsody weet je wat je bij Freedom Call kan verwachten en de kwaliteit is iedere keer weer subliem. Gebeurt er helemaal niks onverwachts dan? Nee, eigenlijk niet. Tien lekkere krakers met de gezonde dosis blijmoedigheid en vrolijkheid, dit is Freedom Call zoals we de band al jaren kennen in topvorm! Fans zullen de cd sowieso weer blind aan kunnen schaffen en hetzelfde kan ik aanraden voor iedereen die de Duitse metal van bands als Helloween en Edguy een warm hart toedraagt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.