Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Fozzy – Boombox
Mascot Records
Release datum: 6 mei 2022
“Een live optreden van Fozzy, dat is een ervaring die iedere metalhead eigenlijk minimaal één keer mee zou moeten maken!”
7.5/10
Jori van de Worp  I 6 mei 2022

‘Boombox’ is het achtste wapenfeit van de Amerikaanse rockmachine Fozzy, de band rondom worstelaar/acteur/schrijver en ook nog zanger Chris Jericho. Gezien het drukke schema van de beste man kunnen de vijf jaren wachttijd sinds ‘Judas’ dus wel vergeven worden, zeker als we wat line-up wisselingen aan de uitleg toevoegen. Met nieuwe bassist P.J. Farley en drummer Grant Brooks kan Fozzy er blijkbaar weer helemaal tegenaan, want ook ‘Boombox’ is hoe we de band kennen: krachtig in eenvoud.

Met het krakende geluidje van een vinylplaat worden we de opvallend zware opener ‘Sane’ ingezogen, die naast de traditionele heavy rock ook een behoorlijk opvallende knipoog naar de metalcore geeft. Bij ‘Purifier’ klinkt de band alweer helemaal zoals we deze kennen, met de smakelijke riffs van gitarist Ward is het lekker headbangen. Dit maakt niet alleen ‘Purifier’ tot een waar metal feestje, ook ‘Nowhere To Run’ en zeker ook ‘My Great Wall’ zijn aanstekelijker dan een coronavirus. Ook vinden we hier een cover, en wel van het overbekende ‘Relax (don’t do it)’ van Frankie goes to Hollywood. Ik kan niet zeggen dat ik hier net zo’n grijns van krijg als van hun eerdere cover van Abba’s ‘SOS’, maar het is toch een leuke afwisseling op het album. Chris zingt alles weer leuk aan elkaar met zijn soms wat op Ozzy lijkende strot. Echt vocale hoogstandjes levert hij niet, zelfs niet als je negeert dat er af en toe een behoorlijke portie autotune overheen ligt. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt door een lekker vet geluid door producer Johnny Andrews, die de ideale balans heeft gevonden tussen het laten doorkomen van subtiele details en een no-nonsense geluid wat het live gevoel benadert. En dat live gevoel, dat is waar Fozzy het altijd van gehad moet hebben. Want een live optreden van Fozzy, dat is een ervaring die iedere metalhead eigenlijk minimaal één keer mee zou moeten maken! Hopelijk krijgen we met ‘Boombox’ weer een tour op het Europese vasteland, zodat we ook aan deze kant van de grote plas weer eens kunnen genieten van de ongelofelijk aanstekelijke liveshows van de band.