Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Firewind – Firewind
AFM Records
Release datum: 15 mei 2020
“De vurige gretigheid druipt af van dit album, zo kunnen we met recht spreken van een frisse nieuwe start!”
8.6/10
Vera Matthijssens I 11 mei 2020

De Griekse stergitarist Gus G. heeft al heel wat watertjes doorzwommen. In het verleden kon hij zijn kunsten vertonen bij o.a. Ozzy Osbourne, Arch Enemy en Dream Evil, maar Firewind is zijn eigen baby. Dit zelfgenaamde album markeert niet enkel de overstap van Century Media naar AFM, maar bevat ook andere verrassingen.

Eind vorig jaar stapte zanger Henning Basse plots op en hij werd dra vervangen door Herbie Langhans (Avantasia, Radiant, Seventh Avenue). Dat is een perfecte match, want de iets ruwere en krachtigere zang dan die van zijn voorganger geeft dit negende studioalbum meer pit. Oudgediende Bob Katsionis verdween eveneens uit de band, met als resultaat dat de – door Gus zelf gespeelde – toetsen op dit album meer een ondersteunende functie hebben. Geen wervelende keyboardsolo’s meer dus op dit album.

Gelukkig is er nog het flitsend gitaarspel van de meester zelve waarin voldoende variatie zit. Zo worden we tijdens de energieke openingstrack ‘Welcome To The Empire’ overstelpt met vurige klassieke arpeggio’s, horen we hem het meest slepend in de ballade ‘Longing To Know You’ en voegt hij een licht progressief tintje toe aan het geheel in het vlotte ‘All My Life’. Altijd subliem! Meest aanstekelijke songs zijn het onweerstaanbare ‘Break Away’ en het galopperende ‘Orbitual Sunrise’ dat erg episch gezongen wordt. Dat kan ook gezegd worden van ‘Overdrive’, een song geschreven met Dio en Black Sabbath in het achterhoofd en volgens Gus een nieuwe uitdaging voor hem. Meezingen verzekerd! De vurige gretigheid druipt af van dit album, zo kunnen we met recht spreken van een frisse nieuwe start!