Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Extreme en Scorpions in Ziggo Dome, Amsterdam – 11 juni 2024

“Extreme en Scorpions in Ziggo Dome, Amsterdam – 11 juni 2024Ik vind het echt knap dat je dit nog kan doen op deze leeftijd, Ik vraag mezelf al af of ik op die leeftijd nog naar een concert kan, laat staan 2 uur op een podium staan.
Scorpions in Ziggo Dome, Amsterdam - 11 juni 2024- © Hans Lievaart
Extreme en Scorpions staan garant voor een hardrockshow waar je U tegen zegt. Beide bands scoorden grote hits, maar hebben onder hun eigen fans ook pareltjes die het grote publiek minder bekend klinken. In dat opzicht passen deze twee iconen erg goed bij elkaar. Dus ik vind het heel fijn om daar bij te zijn. Beide bands laten zien dat ze nog lang niet afgeschreven zijn. En na ongeveer 3 uur geweldige muziek gaan we als publiek tevreden naar huis. Het plaats delict van vanavond is de Ziggo Dome, in Amsterdam.
13  juni 2024 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

We hebben vanavond 2 hardrock bands op de planken staan en we beginnen met het Amerikaanse Extreme, dat we natuurlijk kennen van de hit ‘More Than Words’. De laatste keer dat ik deze heren live gezien heb, is begin jaren ’90 ten tijde van die nr.1 hit. Om ze nu weer een keer te zien met een nieuw album in de winkel is dus wel gaaf.De nieuwe plaat heet ‘Six’, naar het aantal albums dat ze uitgebracht hebben.

Ze spelen 11 nummers en van het nieuwe album komen er 2 nummers langs, namelijk: ‘Rebel’ en ‘Rise’. Ik had wel meer nummers van ‘Six’ live willen horen, maar ze hebben natuurlijk maar beperkt tijd. ‘Extreme II: Pornograffitti (A Funked Up Fairytale)’ is het album waar de meeste nummers van gespeeld worden, namelijk 5, waaronder natuurlijk ‘Hole Hearted’ en ‘More Than Words’ en die worden dan ook luidkeels meegezongen door het aanwezige publiek, dat verder best mat is.

Zanger Gary Cherone (tevens ex Van Halen) doet echt zijn best om het publiek in beweging te krijgen en gitarist Nuno Bettencourt gooit er een paar hele vette solo’s uit, wat een goeie gitarist is dat toch. Dus aan de band ligt het niet.Misschien is het materiaal toch iets te onbekend voor de Scorpions fans, het blijft gissen. Nuno vraagt wie voor het eerst Extreme ziet om vervolgens tegen die mensen te zeggen “Where the fuck were you, we are around for 38 years now”. Hij speelt 1 solo op een Eddy Van Halen-look gitaar, die hij zegt gestolen te hebben van Eddy. Na iets minder dan een uur zit het erop voor de hardrock funky band. Een lekkere opener met een paar heerlijke nummers en al met al reden genoeg om op tijd te zijn om ze mee te pikken.

Als je het over Scorpions hebt, dan denk je meteen aan nummers als ‘Still Loving You’ en ‘Wind Of Change’, maar de Duitse band is zoveel meer dan die 2 overigens hele mooi ballads. Ze bestaan vanaf 1965, dus al 59 jaar, al kwam het eerste album pas in 1972 uit. Als je het over de leden van de band hebt, heb je zanger Klaus Meine die eind vorige maand 76 is geworden en er breekbaar uitziet en klinkt maar nog wel zijn noten haalt, gitarist Rudolf Schenker die met zijn 75 jaar oud een hele fitte indruk maakt. Lead gitarist Matthias Jabs is met zijn 68 nog een geweldige gitarist, bassist Pawel Maciwoda- Jastrzebski is nog geen 60 en de geweldige drummer Mikkey Dee (ex Motörhead, ex King Diamond) is 60 dus dat zijn de 2 jonkies in de band. Het geluid is prima en de zang van Klaus is goed maar, je hoort dus wel de ouderdom in zijn stem.

Bewegen doet Klaus niet veel, maar ik heb begrepen dat hij een hele zware rug operatie heeft ondergaan en dat is nog maar een paar maanden geleden, dus petje af voor deze man. Iets wat hij zelf overigens op het podium nooit meer doet. Ze beginnen met ‘Coming Home’ en geven meteen daarna gas op de plank, eh ‘Gas In The Tank’. Ze nemen eigenlijk bijna geen gas terug in heel de show. Bij het 9e nummer ‘Delicate Dance’ krijgt Klaus zijn eerste rustmomentje. En daarna mag hij met ‘Send Me An Angel’ en de nr. 1 hit ‘Wind Of Change’ rustig terug komen. Bij het laatst genoemde nummer zit Rudolf aardig mis met zijn solo, maar dat word hem vergeven.Bij ‘New Vision’ laat oud drummer van Motörhead, King Diamond. maar ook Helloween en Don Dokken zien wat hij waard is, met een hele gave drumsolo. Wat een drummer!

Bij ‘Still Loving You’ hoor je wel dat zanger Klaus moe wordt. Ik vind het erg knap dat je dit nog kan doen op deze leeftijd, Ik vraag mezelf al af of ik op die leeftijd nog naar een concert kan, laat staan 2 uur op een podium staan. Maar wat geven de heren van Scorpions muzikaal een geweldige show met de beelden op de backdrop en schermen langs het podium als hele mooie aanvulling.

De setlist van vanavond:

 1. Coming Home
 2. Gas In The Tank
 3. Make It Real
 4. The Zoo
 5. Coast To Coast
 6. I’m Leaving You
 7. Crossfire
 8. Bad Boys Running Wild
 9. Delicate Dance (guitar solo)
 10. Send Me An Angel
 11. Wind Of Change
 12. Tease Me, Please Me
 13. The Same Thrill
 14. New Vision (drum solo)
 15. Blackout
 16. Big City Nights

Toegift:

 1. Still Loving You

Rock You Like A Hurricane