Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ben Carter: “We hebben ooit in Europa op een festival gestaan, ik weet niet meer precies waar dat was.. we waren als band toen zo platzak dat we op de terugweg op de vlieghaven de korsten hebben opgegeten van pizza’s die door een familie waren achter gelaten”

Na acht jaar van de scene verdwenen te zijn geweest, slaat Evile met album nummer vijf ‘Hell Unleashed’ keihard terug. Geplaagd door bezettingswisselingen en gezondheidsissues is de Engelse thrash metal band sterker dan ooit terug van weg geweest. Over hoe nare dingen een band toch sterker kunnen maken en over nog veel meer dingen sprak Arrow Lords of Metal met meesterdrummer Ben Carter, een man die ondanks zijn kunnen altijd de bescheidenheid zelf is gebleven.
Erik Boter Ι  21 mei 2021

Hallo Ben, fijn dat ik even met je kan praten! We spreken elkaar via een Skype verbinding en ik kan zien dat je maar twee armen hebt, in plaats van acht!
Wat zeg je nou!?

In mijn review van ‘Hell Unleashed heb ik je drumstijl geroemd door je ‘drummer met acht armen’ te noemen, hahaha. In elk nummer sla je elke stilte en tempowisseling vakkundig dicht met je spel waarbij je veel gebruik maakt van veel grote en kleine toms en een hoop bekkens. Ik hou ervan.
O, zo! Dank voor het compliment. Ik vind het lastig om mijn eigen drumstijl te omschrijven. Mijn invloeden komen overal vandaan, niet alleen uit de metal. Ik luister niet alleen naar metal, ook naar andere genres. Hoewel ik wel degelijk van een snelle speelstijl houd, vind ik het vinden van de juiste “groove” veel belangrijker. Ik ben thuis opgegroeid met Rock ‘n’ Roll uit de Fifties, weet je? En ik speel het zelf ook, in een band met mijn vader en mijn grote zus. Dus dat is wel een grote invloed op mijn spel geweest, zeker als het om het vinden van de juiste groove en swing gaat.

Heb je je voor de opnames van ‘Hell Unleashed’ nog speciaal voorbereid?
De aanloop naar de opnames was niet ideaal.. ik denk dat ik een maand of tien zelfs helemaal niet gespeeld heb. Mijn drums stonden opgeslagen zelfs, ik keek er niet naar om. Dat had gedeeltelijk te maken met de pandemie, maar eerlijk gezegd ook met de inactiviteit van de band in die periode. En als klap op de vuurpijl brak ik ook nog mijn rechterhand op vijf plaatsen, dus van drummen was een periode sowieso geen sprake. Wat je denk ik op het album hoort is aan de ene kant mijn jarenlange ervaring en aan de andere kant het enorme verlangen om na een periode van inactiviteit weer lekker een potje te knallen. Mijn uiteindelijke voorbereiding in de pré productie heeft twee weken geduurd denk ik.

Wat doe je dan precies?
Nou, het me eigen maken van de nummers, ik speel dan mee mee met een clicktrack of basis gitaarpartijen. Op die manier kan ik mijn eigen partijen goed uitwerken in mijn hoofd. Ik heb mezelf vijf dagen gegeven om de definitieve drumpartijen voor het album in te spelen, uiteindelijk heb ik het in drie dagen gedaan. Omdat ‘Hell Unleashed’ zo’n belangrijk album voor ons was maar ook omdat we in een geweldige studio zaten met een geweldige producer, heb ik deze keer extra mijn best gedaan en me extra goed voorbereid, hahaha.

Je hebt op alle releases van Evile gedrumd. Was je op eerdere platen minder goed voorbereid?
Nou, toen we ons vorige album ‘Skull’ (2013) opnamen, werd ik geplaagd door gezondheidsproblemen. Voor mij was dat in die periode ziekenhuis in, ziekenhuis uit, studio in, studio uit en weer terug het ziekenhuis in. Je kunt je voorstellen dat dat geen beste tijd voor me was, ik was zelfs erg bang dat mijn input op ‘Skull’ mijn laatste zou zijn. Ik denk dat je dat aan mijn spel op dat album wel kunt horen. Die opnames zijn wel een soort van referentie geworden voor mijn partijen op ‘Hell Unleashed’. Ik wilde nóg beter spelen.

En je gezondheid nu?
Helemaal onder controle.

Hadden je gezondheidsproblemen ook tot gevolg dat het gat in tijd (acht jaar) zo groot was tussen ‘Skull’ en ‘Hell Unleashed’?
Nee hoor, daar waren andere redenen voor. Het is in de bezetting nogal onrustig geweest in die jaren. Eerst vertrok gitarist Oliver Drake omdat hij de verantwoordelijkheid over een gezin kreeg. Op een instabiel inkomen uit een band kun je geen gezinsleven bouwen dus dat werkte niet meer voor hem. Hij was de band een beetje ontgroeid in die zin. We kregen Piers Donno-Fuller in de band en dat werkte ook niet echt omdat Piers ervan uit ging dat we als band actiever zouden zijn. Hij heeft tussen 2014 en 2018 in de band gezeten maar gaf toen de pijp aan Maarten. Ol’ keerde toen terug, hij had het bandleven enorm gemist en wilde graag weer in de band spelen.

En toen vertrok zijn broer..
Exact, toen vertrok Matt Drake, onze zanger/gitarist. Eigenlijk om precies dezelfde redenen als zijn broer een paar jaar daarvoor. Matt heeft inmiddels drie kids, weet je. Daarnaast heeft ook Matt wat problemen met zijn gezondheid gehad. Hij had klachten die erg leken op wat onze bassist Mike Alexander had in 2009, waaraan hij is overleden (naschrift: Mike Alexander overleed in 2009 tijdens een toernee van Evile aan een bloedprop in de longen). Je kunt je voorstellen dat alles bijelkaar de prioriteiten van Matt anders kwamen te liggen. Ol’ nam de vocalen van zijn broer over in de band en met Adam Smith haalden we een jonge, nieuwe gitarist binnen. Joel Graham verving Mike in 2009 al op bas dus we zijn nu weer compleet. En in deze bezetting hebben we uiteindelijk ‘Hell Unleashed’ opgenomen. Ik denk niet dat ik zelf ooit zal opgroeien en de band verlaten. Ik blijf altijd een jochie, hahaha.

Ik kan me niet voorstellen dat jullie geen contact meer met elkaar hebben. Matt en ‘Ol zijn broers, die zien elkaar toch ook op verjaardagen en feestdagen..?
Haha, uiteraard! Ik spreek Matt zelf ook nog regelmatig, hoor. We blijven vrienden van elkaar. We zijn met elkaar opgegroeid in hetzelfde dorp (Huddersfield, Yorkshire) dus onze levens blijven hoe dan ook verbonden met elkaar. Onze vaders hebben zelfs nog muziek gemaakt met elkaar!

Wat doe je eigenlijk tussen het opnemen en optreden met Evile door? Ik zag een filmpje op YouTube (AT THIS LOCATION) waarin zelfs meesterdrummer Gene Hoglan zijn waardering over jouw spel uitspreekt door een stukje ‘Paralysed’ mee te spelen. Ik kan me voorstellen dat je tussendoor clinics geeft?
Nee, ik geef geen clinics. Ik hou ontzettend van drummen, maar erover vertellen kan ik niet goed. Ik heb zelf nooit les gehad, ik ben volledig auto-didact. Ik kan daarom de theorie achter bepaalde drumpartijen niet eens aan mezelf uitleggen, hahaha. Ik laat dat graag over aan drummers die ook muziektherorie gestudeerd hebben. Het idee dat ik fans kan inspireren om zelf te gaan drummen is voor mij al voldoende. Om fit te blijven doe ik veel aan kickboksen. IJshockey vind ik tof. Eigenlijk elke ruige sport. En gewoon werken doe ik ook.

Hoe gaat het eigenlijk in Engeland als het gaat om de beperkingen die het Corona virus jullie oplegt? Kunnen er al weer shows gepland worden? Ik neem aan dat jullie ‘Hell Unleashed’ graag live willen promoten.
Uiteraard! Zodra het kan, gaan we de boer op! Er zijn twee shows gepland nu, in augustus. Dat zijn festivalshows (Bloodstock). We hebben daar in 2013 gespeeld en dat was echt te gek. Waar op het vasteland een aantal grote festivals in 2021 wordt afgeblazen, gaan er hier (vooralsnog) nog een aantal door. Bloodstock is daar eentje van. Download is echter ook weer uitgesteld en volgens mij geldt dat ook voor de grote Reading en Leeds festivals. Maar weet je, zodra het kan gaan wij weer spelen. De bandleden zijn bijna allemaal al gevaccineerd, aleen Adam nog niet maar hij is dan ook de baby van de band, hahaha.

Maar om op je vraag terug te komen; we richten ons op een tour begin 2022.

Pakken jullie het vasteland dan mee, Nederland specifiek?
Dat is zeker de bedoeling. Al moet je niet vergeten dat wij als Engelse band nog een extra probleem hebben gekregen: de Brexit. Het is voor een Engelse band echt veel duurder en lastiger geworden om een Europese toer op poten te zetten die ook nog wat geld oplevert en niet een hoop geld kost. Maar de wil is er zeker. We hebben goede herinneringen aan onze shows in Holland. We speelden eerder in Amsterdam, 013 in Tilburg en in En-sche-de, klopt dat? Attak? Dat was een geweldige show. We deden die shows met onze vrienden van Satan.

Ik heb de indruk dat jullie nieuwe platenmaatschappij (Napalm Records) flink zijn best doet om ‘Hell Unleashed’ onder de aandacht te brengen. Ik zie op de socials heel regelmatig updates over de verkopen van het album en er wordt flink getrokken aan publiciteit als het gaat om interviews en dergelijke.
Klopt helemaal. Onze oude maatschappij Earache deed niet zoveel met ‘Skull’ en dat merkten wij natuurlijk wel. De support van Napalm is geweldig. Zij hadden vanaf het begin vertouwen in Evile en dat we met een sterk album zouden komen. We kregen daar overigens alle vrijheid in. Ze geloven in ‘Hell Unleashed’ en dat laten ze merken, denk ik. Wij kunnen daar alleen maar heel dankbaar voor zijn. Wij geloven zelf heel erg in de kracht van het album, maar als je label dat ook doet is dat extra prettig natuurlijk.

Napalm heeft natuurlijk ook een aantal grotere bands in hun stal. Dat opent natuurlijk deuren als het gaat om een leuke plek als supportact van een ‘labelmate’..
Ja, dat klopt. Kostentechnisch is dat natuurlijk interessant maar ook het aanboren van nieuw publiek is goed voor elke band. Onze Duitse vrienden van Destruction hebben ook net bij Napalm getekend. We kennen ze goed omdat Ol’ Drake een tijdje bij ze is ingevallen als gitarist.. Een gezamenlijke toer zou ik wel zien zitten.

Dat verhaal ken ik, ja. Destruction zit echter wel in dezelfde muzikale hoek als Evile zelf. Echt veel nieuw publiek zal zo’n toer dan niet opleveren.. Ik zou jullie eerder als support van een band als Kamelot op toer sturen, ook labelgenoten. Die zitten met hun powermetal in een andere muzikale hoek maar ze spelen in de grotere zalen en hebben voor een groot gedeelte vrouwelijke fans. Die meiden nemen natuurlijk allemaal hun vriendjes en broers mee als jullie ook spelen!
Hahaha, dat is helemaal geen gek idee! Ik moet zeggen dat ik erg van de powermetal van Kamelot hou,ik zou zo’n toer helemaal zien zitten! Rhapsody is ook zo’n band. De techniek en de snelheid.. ik hou ervan.

Nog even terug naar ‘Hell Unleashed’. Wie heeft het prachtige artwork gedaan?
We hebben Michael Whelan weer gevraagd om het artwork te doen. Hij is dezer dagen ongelooflijk veel gevraagd en hij doet veel covers van (thrash-)metal bands. Hij heeft ‘Arise’ van Sepultura gedaan bijvoorbeeld, maar heeft ook voor ons de hoes van ‘Infected Nations’ gedaan in 2009. Maar goed, hij was dus heel druk en had geen tijd in opdracht te maken. Gelukkig voor ons had hij nog wat werk liggen waar hij nog niets mee gedaan had en hij vroeg ons of daar wat voor ons tussen zat. En je raadt het al, de cover van ‘Hell Unleashed’ zat daar ook tussen. Op het moment dat we het zagen, was het meteen ‘bam’! Die is voor ons! Het artwork past gewoon erg goed bij de inhoud en de titel van het album.

Het is prachtig, maar wat het meest opvalt is dat de hoofdkleur nou eens niet zwart is, maar wit. Daarmee gaat het in de LP en CD rekken sowieso opvallen!
Helemaal eens! Het is ook een prachtig design om mee te werken als het om merchandise gaat, concertposters en dat soort dingen.

De toer van volgend jaar, waar gaat die jullie allemaal brengen?
Hopelijk in Europa dus, maar ook Noord en Zuid Amerika staan op de planning. Met de juiste steun van ons label moet dat ook gaan lukken In Noord Amerika zijn we eerder geweest en dat beviel erg goed. De afstanden zijn enorm natuurlijk als het om reizen gaat, maar Evile kan er best clubs vullen. Vanuit Zuid Amerika horen we goede verhalen als het om onze populariteit gaat dus daar willen we ook graag spelen. Zelfs uit Japan krijgen we berichten van fans, en foto’s van platenzaken waar ons album te koop is. Ook daar zouden we enorm graag willen spelen. We zijn gevraagd om op een festival te spelen in Indonesië zelfs.. Ja, het moet echt een wereldtoernee gaan worden.

Ik kreeg het gevoel dat jullie in Amerika best een naam hebben, dat klopt toch?
We hebben in 2010 vijf maanden kris-kras door Amerika getoerd. We hebben als support gespeeld voor Overkill, voor Vader en ook voor Forbidden. Voor een Engelse band als wij was het bijzonder om met open armen ontvangen te worden door het Ameriaanse thrash publiek. Ze kenden onze nummers en teksten! Geweldig!

Toen jullie bassist Mike Alexander overleed in 2009 hebben jullie ervoor gezorgd dat er een bedrag bijeen werd gebracht voor zijn vrouw en kinderen. Collega’s als Megadeth en ook Metallica hebben dat initiatief toen ondersteund. Hebben jullie nog contact met de mannen van Metallica? Er zijn bepaalde, niet zulke fijne, parallellen tussen jullie, zoals het op toer verliezen van je bassist..
Inderdaad. Een verschrikkelijke overeenkomst natuurlijk. Maar op één of andere manier bindt dat wel natuurlijk. Tijdens één van hun laatste stadiontoernees door Europa waren we bijna de openers geweest. Dat was de toer die ze met Ghost als special guest deden, ja. Bokassa is uiteindelijk met de eer wezen strijken. Wij hadden die plek onwijs graag gehad, maar er moest gewoon teveel geld bij. Door het gebrek van toersupport van Earache is dat toen niet gelukt. Maar als ze vandaag bellen om een show voor ze te openen, stap ik meteen in het vliegtuig. We hebben wel geopend voor Megadeth, we hebben geopend voor Exodus. We hebben optredens met Testament gedaan..  Niks te klagen, hoor! Alhoewel.. we hebben ooit in Europa op een fesitval gestaan, ik weet niet meer precies waar dat was.. we waren als band toen zo platzak dat we op de terugweg op de vlieghaven de korsten hebben opgegeten van pizza’s die door een familie waren achter gelaten. Echt waar! Moet je je voorstellen, het ene moment sta je voor duizenden mensen te spelen en het andere moment heb je geen stuiver op zak om fatsoenlijk eten te kunnen kopen. Dat zou niet moeten kunnen gebeuren met een band met een platencontract op zak, weet je? Tegenwoordig passen we dus wel goed op dat we genoeg opbrengsten hebben ten opzichte van de investeringen die we gedaan hebben. Het moet wel leuk blijven allemaal. We zijn allemaal wat ouder geworden, we hebben zo onze verantwoordelijkheden en met Napalm Records hebben we nu een toffe partner.

Iets anders, wat is de eerste band die je zelf wilt gaan bekijken zodra de pandemie voorbij is?
Interessante vraag.. Dokken! Ik ben een enorme fan van Dokken en ik zou ze gaan zien in de Whiskey a GoGo in Los Angeles, dat had ik mezelf kado gedaan. Helaas ging die show door Corona niet door en ik had er zo naar uitgekeken! Verder heb ik kaartjes voor Aerosmith gekocht voor mijn zus, maar die toer ging ook niet door natuurlijk. Dat gaat volgend jaar worden, dus hopelijk kan ik die ook meepikken. Dokken en Aerosmith dus. Oh, en het Damnation Festival in Leeds, begin november is dat. Daar spelen een aantal vrienden van me, daar wil ik wel even een pint gaan drinken. Maar alleen als ik niet druk ben met Evile. De band heeft prioriteit. We zullen het zien.

Is er nog iets wat je met onze lezers wilt delen, Ben?
Ik wil iedereen bedanken voor de steun en de goede kritieken die we vanuit Holland krijgen op ons nieuwe album en de nieuwe clips. Dat wordt echt onwijs gewaardeerd! Blijf ons volgens via de Social Media en we kijken er erg naar uit om snel weer in Nederland te spelen.