Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Evergrey – A Heartless Portrait (The Orphean Testament) 
Napalm Records 
Release datum: 20 mei 2022
“Evergrey heeft een sound die je herkent uit duizenden. Hoe ze erin slagen om in wezen complexe muziek (progressieve metal) zo aanstekelijk te doen klinken, dat is ons keer op keer een raadsel en daar zijn ze enorm bedreven in. Verplichte aanschaf!”
9.5/10
Vera Matthijssens I 25 mei 2022

Evergrey kunnen we met een gerust hart een vaste waarde noemen in de progressieve metal scène. Slechts een jaar na het eveneens voortreffelijke ‘Escape Of The Phoenix’ zijn de vijf Zweedse muzikanten klaar met het dertiende studioalbum ‘A Heartless Portrait (The Orphean Testament). Dat komt uit bij nieuwe broodheer Napalm Records en bevat tien songs waarin Englund zijn zielroerselen deelt met de luisteraar. Het is een reflectie van de voorbije periode waarin men de tijd had om, meer dan ooit, in eigen boezem te kijken en dit te projecteren op de situatie in de wereld om ons heen.

Opener ‘Save Us’ toont meteen alles waar het album voor staat: de dreigende, rockende gitaren, de typische, bijna smekende zang van Englund, de kloeke metalkoren die van over heel de wereld ingezonden werden, het catchy refrein en de vurige gitaarsolo’s. Dit is stevig, maar zeker ook emotioneel. Er werd nogmaals een beroep gedaan op de fans tijdens de spaarzame concerten die Evergrey vorig jaar kon spelen. Het publiek is verantwoordelijk voor het arenagevoel (zoals bij een thuismatch van je favoriete voetbalclub) in ‘Midwinter Calls’. Ook hier gaat sentiment hand in hand met strakke riffs en turbulente solo’s. Evergrey is altijd meester geweest in de gevoelige snaar raken. We kunnen ons volop laven aan een walhalla aan diepgewortelde smart in tragere songs als het prachtige ‘Ominous’ en de symfonische power metal van ‘Call Out The Dark’.

Bovendien is dit laatste wel heel erg aanstekelijk. De langste en hardste track is het van knoestige, laaggestemde riffs voorziene ‘The Orphean Testament’. Er valt veel te beleven en hoe samenzang, huilende solo’s en keyboards op een bepaald moment een eenheid vormen is subliem! Elke song houdt inventieve verrassingen in, terwijl we niet genoeg kunnen benadrukken hoe mooi songs als ‘The Great Unwashed’ en de knaller ‘Heartless’ zijn. Een zekere gejaagdheid gaat daarbij uit van ‘Blindfolded’ en in peis en vree wordt er afgesloten met de gesofistikeerde ballade ‘Wildfires’. Dat is een beetje in de trant van Englund’s zijproject Silent Skies. Evergrey heeft een sound die je herkent uit duizenden. Hoe ze erin slagen om in wezen complexe muziek (progressieve metal) zo aanstekelijk te doen klinken, dat is ons keer op keer een raadsel en daar zijn ze enorm bedreven in. Verplichte aanschaf!