Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Coreleoni – III
Atomic Fire Records
Release datum: 20 mei 2022
“Het Gotthard erfgoed zal altijd vol piëteit eer aangedaan worden met Leo Leoni aan het roer, ook op dit derde Coreleoni album.”
8.4/10
Vera Matthijssens I 25 mei 2022

Coreleoni werd opgericht in 2018 door Gotthard gitarist en bezieler Leo Leoni. Aanvankelijk als tribuut aan Gotthard en op de twee eerste albums vonden we dan ook alleen maar covers, gezongen door Ronnie Romero. Voor dit derde album ‘III’ werden voor het eerst nieuwe composities gesmeed en presenteert de sympathieke man uit het kanton Tessin ons ook een nieuwe zanger: Eugent Bushpepa. Dat blijkt een Albanees te zijn die al lang in Italië woont en ook niet aan zijn proefstuk toe is. Zo had hij verschillende bands (Sunrise en Darkology); deed hij ooit mee aan het Eurovisiesongfestival en is hij zangcoach bij ‘The Voice of Albania’.

Wat echter griezelig goed past in het plaatje is dat zijn stem erg lijkt op die van de veel te vroeg verongelukte Steve Lee, de vroegere Gotthard zanger. Eigen aan de stijl van Leoni, is dit vintage classic rock met bluesy invloeden in het gitaarspel. Daar hoort nu eenmaal een goede zanger bij en Eugent doet dit voortreffelijk. Deze nieuwe start steekt van wal met ‘Let Life Begin Tonight’ en dat is een veelzeggende titel waarbij de bluesy gitaar licks en sensuele zang (met ook een Myles Kennedy timbre) je meteen in de stemming brengen. De meeste songs, zoals de singles ‘Purple Dynamite’ en ‘Like It Or Not’, zijn uptempo en vlot, met aanstekelijke refreinen en eminent gitaarwerk. Maar er zijn ook twee songs die een ballad-status verdienen en ook hier zingt Eugent schitterend. Ben je in een romantische bui, zet dan ‘Sometimes’ of het op orgel en zang gebaseerde ‘Deep In My Soul’ op. Dat Eugent ook de hogere regionen prima beheerst, bewijst hij in ‘Like It Or Not en ‘Sick & Tired’ dat ook voorzien wordt van typische achtergrondkoortjes. Kortom, dit is waar voor je geld, want er zijn ook nog een aantal bonus tracks. Zoals een coverversie van ‘Jumpin’ Jack Flash’ van de Rolling Stones en vier Gotthard songs door Eugent, daar kon men ook niet omheen. De keuze viel op het verstilde ‘Say Goodbye’, het energieke ‘Good Time Lover’, het rockende ‘Fist In Your Face’ en het weemoedige ‘I’m On My Way’. Het Gotthard erfgoed zal altijd vol piëteit eer aangedaan worden met Leo Leoni aan het roer, ook op dit derde Coreleoni album. Het project is hierbij de naam ‘band’ waardig geworden.