Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Epica – The Alchemy Project
Atomic Fire Records
Release datum: 11 november 2022
“De samenwerkingsverbanden die Epica met de diverse muzikanten is aangegaan staan in ieder geval garant voor een zeer gevarieerd muzikaal spektakel dat zijn weerga niet kent”
9.2/10
Sjak Roks I 11 november 2022 

De beoefenaars van de alchemie, alchemisten genaamd zochten onder meer naar manieren waarmee ze uit onedele metalen goud zouden kunnen bereiden. De titel van de nieuwe EP van Epica ‘The Alchemy Project’ is dan ook wel zeer toepasselijk gekozen, want alles wat deze band aanraakt lijkt spontaan in goud te veranderen. De zeven nummers die er op dit plaatje te vinden zijn staan in het teken van samenwerking, iets wat in de wereld van vandaag met alle aanwezige chaos en uitdagingen een absolute noodzaak is om de problemen in de toekomst het hoofd te kunnen gaan bieden. De samenwerkingsverbanden die Epica met de diverse muzikanten is aangegaan staan in ieder geval garant voor een zeer gevarieerd muzikaal spektakel dat zijn weerga niet kent.

Dit juweeltje trapt af met ‘The Great Tribulation’ waarop de band Fleshgod Apocalypse acte de présence geeft en eigenlijk komt dit nummer stilistisch nog het dichtst in de buurt bij het normale oevre van Epica. De track is heerlijk bombastisch en orkestraal en bevat een bijzonder fraaie gitaar- en keyboardsolo, alsmede een fantastische vocale invulling van frontvrouwe Simone Simons. Over een spectaculair begin gesproken! Het navolgende ‘Wake The World’ begeeft zich veel meer in het traditionele rock-segment en wordt gekenmerkt door een hypnotiserende riff. Kamelot zanger Tommy Karevik en Uriah Heep-toetsenist Phil Lanzon zorgen hier voor de substantiële gastbijdragen, waardoor ook dit nummer een waar pareltje is geworden.

Het navolgende ‘The Final Lullaby’ is een samenwerking met de Noorse band Shining en was het eerste nummer dat voor ‘The Alchemy Project’ geschreven werd. Het is een snel maar pakkend nummer, waarop zelfs een saxofoon-solo te horen is die overigens absoluut niet storend is. Het absolute hoogtepunt van de EP is voor mij persoonlijk ‘Sirens – Of Blood And Water’, waarop Simone vergezeld wordt door twee andere vocale grootheden in het genre, zijnde Charlotte Wessels (ex-Delain) en Amalie Bruun (Myrkur). Dat levert een prachtig, intetogen sprookjesachtig nummer op waarbij de samenzang tussen de drie dames werkelijk adembenemend mooi is. Met ‘Death Is Not The End’, waarop Frank Schiphorst (Mayan) en Björn “Speed” Strid (Soilwork) te horen zijn worden we weer genadeloos hard uit onze droom gewekt en horen we bij tijd en wijlen zelfs wat black metal-achtige vocalen.  

Epica goes death metal? Tsja, moet je Sven de Caluwé (Aborted) en Henri Sattler (God Dethroned) maar niet uitnodigen om iets samen te gaan doen. Eigen schuld, dikke bult zeg ik dan maar, dan roep je de ellende ook op je af. Alhoewel ellende? Wat is ‘Human Devastation’ toch een dijk van een nummer geworden! Het kortste en meest intense nummer van ‘The Alchemy Project’  knalt er ongenadig hard in en laat nogmaals op niet mis te verstane wijze horen dat Epica echt van alle markten thuis is. Met ‘The Miner’ begeeft Epica zich weer wat meer op hun vertrouwde terrein van de progressieve, symfonische metal en met de hulp van grootheden zoals Asim Searah (Damnation Plan), Niilo Sevänen (Insomnium) en Roel van Helden (Powerwolf) sluit dit nummer de EP op waardige wijze af.

Dit “experiment” is een bijzonder geslaagde onderneming geworden, waarop Epica haar muzikale grenzen heeft verlegd. Hopelijk zal dit geen eenmalige gebeurtenis blijken te zijn, want wat de band op dit plaatje laat horen smaakt absoluut naar meer, veel meer!