Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Entombed A.D. – Bowels Of Earth
Century Media Records
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 29 augustus 2019
“Wie zijn death metal puur zonder ornamenten of tierelantijntjes verkiest, zal verheugd zijn.”
8.1/10

Meer en meer bands uit onze antieke platenkast zijn inmiddels actief onder twee namen. We denken bijvoorbeeld aan Queensrÿche en Operation: Mindcrime. Of Immortal en Abbath… Ook Entombed bestaat heden ten dage uit twee entiteiten en daarvan brengt Entombed A.D. – met zanger L-G Petrov als frontman en oudgedienden Nico Elgstrand en Olle Dahlstedt – nu het derde album uit. Na een moeilijke periode werden zowel ‘Back To The Front’ (2014) als ‘Dead Dawn’ (2016) goed ontvangen en de immer vriendelijke voorman zegt zelf dat de nieuwe constellatie op ‘Bowels Of Earth’ haar echte sound gevonden heeft.

En er zijn inderdaad parallen met beide vorige albums. Het hoofdingrediënt van het muzikale aanbod bestaat uit een leidende portie Zweedse death metal, ruw van inborst, maar met helder gitaarwerk en klasse solo’s. Maar dat neem niet weg dat de band duistere uitstapjes naar doom inbouwt. De Braziliaan Guilherme Miranda, reeds jaren hun live gitarist, is nu vast toegetreden tot de band naast Nico Elgstrand, maar bassist Victor Brandt is van het toneel verdwenen.

‘Bowels Of Earth’ is een rechttoe rechtaan death metal album, snel en brutaal. Dat merken we reeds aan overrompelende tracks als ‘Torment Remains’, Elimination’ en ‘Hell Is My Home’. Incidenteel horen we even piano in het titelnummer – wat trouwens een eclectisch ritme heeft – maar verder is dit een feest (letterlijk te nemen in ‘Bourbon Nightmare’) van gruizige riffs en hakkende, compacte songs. Een uitzondering: afsluiter ‘To Eternal Night’ kan met zijn zes minuten de met doom geïnjecteerde track genoemd worden, maar buiten het trage tempo is het toch allemaal wat minder pakkend dan de voorgangers. Neemt niet weg dat men resoluut kiest voor neckbreakers. Wie zijn death metal dus puur zonder ornamenten of tierelantijntjes verkiest, zal verheugd zijn.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.