Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ellefson – No Cover
V2 Records
Release datum: 20 november 2020
“Het album luistert weg als een groep vrienden die in de studio gewoon heel veel plezier hebben gehad bij het inspelen van de nummers. En volgens mij is dat ook gewoon zo.”
8/10
Erik Boter I 05 november 2020

Naast Kory Clarke (Warrior Soul’s ‘Cocaine And Other Good Stuff’) brengt nog een andere metal icoon een volledig coversalbum uit deze maand: David ‘Junior’ Ellefson van Megadeth heeft met een aantal matties een aantal covers op tape gezet en brengt deze onder de titel ‘No Cover’ (wel! wel een cover!!) uit.

Gelukkig heeft Dave de zaken anders aangepakt als zijn collega. Zo is er een blik uitstekende gastmuzikanten opengetrokken om de nummers, in verschillende samenstellingen, in te spelen. De basis is uiteraard van Ellefson zelf op basgitaar. Verder horen we op de meeste tracks zanger Thom Hazaert. Op drums horen we de oud-collega van Ellefson, Chuck Behler (ex-Megadeth dus) maar ook Charlie Benante (Anthrax), Dave Lombardo (voorheen Slayer) en Dave McClain (voorheen Machine Head, thans Sacred Reich). En de gitaristen? Wat dacht je van Bumblefoot (Sons of Apollo), Eddie Ojeda (Twisted Sister), Gus G. en Frank Hannon (Tesla)? De lijst is werkelijk eindeloos.

Ellefson heeft een aantal nummers uitgekozen om te coveren de niet alledaags zijn. Dat maakt dit album sowieso interessanter dan menig ander coveralbum. Wat dacht je van ‘Auf Wiedersehen’ van Cheap Trick, dat door gastzanger Al Jourgensen onder handen wordt genomen? ‘Say What You Will’ van Fastway is ook geen voor de hand liggende keuze, maar wel een hele goede. Mark Slaughter weet er een goede versie van te maken. ‘Sweet FA’ van The Sweet is ook zo’n lekker nummer en prima ingezongen door door Todd Kerns (Slash). Nog een opvallende: ‘Love Me Like A Reptile’ van Motörhead. Eindelijk een keer geen ‘Ace Of Spades’ of ‘Overkill’.

Echte missers staan er niet op het album, al haalt Thom Hazaert niet alle hoge noten in Priest’s ‘Freewheel Burning’. ‘Beth’ van KISS vind ik echt een aparte keuze, dit liedje is voor mij toch één van de minste nummers van onze beschilderde vrienden. Het brengt wel een rustpuntje op deze plaat.  En ook ‘Love Hurts’ (origineel van The Everly Brothers, maar de meesten onder ons kennen deze in de uitvoering van het Schotse Nazareth die er in 1976 een wereldhit mee scoorden) had van mij niet gehoeven. Daar staan dan weer top versies tegenover van nummers van Fight, Krokus, AC/DC (‘Riff Raff’) en Def Leppard. Het hoesontwerp is uiteraard bedoeld als een dikke vette knipoog aan het Def Leppard album ‘On Through The Night’ uit 1980. De productie is dik in orde zoals je mag verwachten van een man van het statuur van Ellefson.

Het album luistert weg als een groep vrienden die in de studio gewoon heel veel plezier hebben gehad bij het inspelen van de nummers. En volgens mij is dat ook gewoon zo. Kory Clarke kan in ieder geval de leer bij Dave Ellefson tijdens de les ‘hoe maak je een goed covers album’.

Tracklisting

 1. Freewheel Burning (feat. Jason McMaster, Gus G, Andy James & Dave McCLain)
 2. Tear It Loose (feat. Eddie Ojeda & Dave McClain)
 3. Love Me Like A Reptile (feat. Doro Pesch, Greg Handevidt & Chuck Behler)
 4. Holiday in Cambodia (feat. Charlie Benante & Bumblefoot)
 5. Rebel Yell (feat. Paolo Caridi)
 6. Wasted (feat. Frank Hannon, Jacob Bunton & Dave McClain)
 7. Riff Raff (feat. Jason McMaster, Dave Lombardo & Bumblefoot)
 8. Nailed To The Gun (feat. Andrew Freeman, Russ Parrish & Jimmy DeGrasso)
 9. Not Fragile (feat. John Aquilino, Paolo Caridi & Bumblefoot)
 10. Auf Wiedersehen (feat. Al Jourgensen, Brandon Yeagley & Charlie Benante)
 11. LOVE Machine (feat. Dirk Verbeuren, Dave Alvin & Bumblefoot)
 12. Love Hurts (feat. Brandon Yeagley, Chuck Behler & Tyson Leslie)
 13. Eat The Rich (feat. Jason McMaster, Dave Sharpe and Opus of Dead By Wednesday)
 14. Sheer Heart Attack (feat. Bumblefoot, Doro Pesch & Charlie Benante)
 15. Over The Mountain (feat. Andrew Freeman, Bumblefoot & Jimmy DeGrasso)
 16. Sweet FA (feat. Todd Kerns, Bumblefoot & Shani Kimelman)
 17. Beth (feat. Tyson Leslie & Bumblefoot)
 18. Say What You Will (feat. Troy Lucketta & Mark Slaughter)
 19. Downed