Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dragony – Viribus Unitis
Napalm Records
Release datum: 15 januari 2021
“Dat is natuurlijk geen probleem als ‘Glory Metal’ je ding is, sterker nog, in dat geval kun je beste stoppen met het lezen van deze review en naar je platenboer rennen.”
6.8/10
Erik Boter I 03 januari 2021

Oostenrijk heeft naast goede skipistes en overheerlijke raclette ook Dragony om trots op te zijn. De groep presenteert met ‘Viribus Unitis’ (inderdaad, ‘Met vereende Krachten’) haar vierde album. Het is een conceptalbum over de geschiedenis van het land en dan met name de periode net na het overlijden van de Keizerin Sisi. Dat de geschiedenis wat eenzijdig wordt aangehaald (de band noemt hun muziek ‘Glory Metal’) is in dat opzicht wel jammer.

Bijna zonder uitzondering namelijk is de sfeer in de nummers inderdaad die van Glorie (met een hele grote ‘G’). Dat resulteert in snelle, sterk door klassieke muziek (hallo Strauss) beïnvloedde muziek met, ook bijna zonder uitzondering, zwaar meezingbare refreinen die door het gebruik van koorwerk breeduit neer zijn gezet. Dat is natuurlijk geen probleem als ‘Glory Metal’ je ding is, sterker nog, in dat geval kun je beste stoppen met het lezen van deze review en naar je platenboer rennen. Of je nou naar ‘Gods of War’ luistert, of naar ‘Love You To Death’, of naar noem ze maar op, de nummers zijn allemaal hetzelfde opgebouwd en in nagenoeg hetzelfde tempo gespeeld. De enige uitzonderingen (en daardoor de meest opvallende tracks van het album) zijn ‘Darkness Within’ (wat meer progressief), ‘Golden Dawn’ (heeft een Keltisch sfeertje) en ‘Made Of Metal’ dat (dat snappen we) meer als een ouderwets heavy metal nummer klinkt.

Muzikaal staat het allemaal als een huis. De productie is dik in orde. Tekstueel ben ik echter niet veel wijzer geworden van de geschiedenis van Oostenrijk na 1898, want de teksten zijn, vooral in de refreinen, nogal inspiratieloos. Met veel ‘Fire’, ‘Death’ en ‘Steel’ doorspekt, dan weet je het wel. En als de zanger zich dan ook nog presenteert als ‘The Dragonslayer’, tsja.. Om toch positief te eindigen krijgt de band een compliment voor het schitterende artwork en de verrassende (ze kunnen het dus wel) afsluiter ‘Haben Sie Wien Schon Bei Nacht Gesehen’ dat een cover is van Reinhard Fendrich, een zeer populaire zanger in Oostenrijk. Het is voor mezelf niet genoeg om tot aanschaf van ‘Viribus Unitis’ over te gaan, maar hou je van historische spierballen Glory Metal: zeker even luisteren