Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Domkraft – Day Of Doom Live
Magnetic Eye Records
Release datum: 11 december 2020
“Als er iets is waar Domkraft goed in is dan is het de luisteraar opzuigen in hun compacte wereld van fuzz en distortion.”
Bart Meijer I 02 december 2020

Magnetic Eye Records, dat met regelmaat keigoede stoner albums uitbrengt, vierde haar tienjarig jubileum vorig jaar. Dat deden zij door Day Of Doom te organiseren, in de Saint Vitus bar in Brooklyn, waar onder andere Domkraft optrad. Dit optreden, samen met drie anderen van die dag, is opgenomen en wordt nu als serie uitgebracht. Zo kunt u in deze live-loze tijd toch de ogen sluiten en duiken in die heerlijke live atmosfeer.

Domkraft kwam vier jaar geleden met hun debuutplaat ‘The End Of Electricity’ op de proppen en liet in 2018 horen dat ze hun doomy stoner-sludge geluid hadden verfijnd op ‘Flood’. Nu laten ze horen dat ze dit moddervette geluid ook live ten gehore kunnen brengen als ze de ene na de andere dikke riff op de menigte afvuren. Als er iets is waar Domkraft goed in is dan is het de luisteraar opzuigen in hun compacte wereld van fuzz en distortion, en dat is wat er op dit live album ook gebeurt. Ik was aangenaam verrast dat zanger/bassist Martin Wegeland de bijna schreeuwerige vocalen ook live in stand kan houden. De hypnose die door de herhalende, sonische moties teweeg wordt gebracht wordt versterkt op de momenten dat gitarist Widholm zijn instrument klagend over het publiek heenstort voor een heldere dosis psychedelica, iets wat hier veel beter uit de verf komt dan op de studioalbums.

De band heeft een mooie balans gevonden door nummers van beide albums te spelen en ons ook te verrassen met ‘Through The Ashes’, van hun meer recente EP ‘Slow Fidelity’. Deze live registratie ligt goed in het gehoor, maar biedt niet enorm veel variatie en afwisseling. Dat is niet erg, het blijft natuurlijk stoner, maar het devies luidt wel om deze plaat toch vooral te beluisteren na het inhaleren van een gezonde hoeveelheid MJ.