Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Elephant Tree – Day Of Doom Live
Magnetic Eye Records
Release datum: 11 december 2020
“Als ‘In Suffering’, de vijfde track, begint, wordt het zo klaar als een klontje waarom metal zo ontzettend geweldig is.”
7.7/10
Bart Meijer I 02 december 2020

Als onderdeel van het tienjarig jubileum van Magnetic Eye Records vorig jaar, traden ook de Britten van Elephant Tree op in de Saint Vitus Bar in Brooklyn. Die dag zou voortaan bekend staan onder de naam Day Of Doom, en zo heet ook de vierdelige serie live albums die het label uitbrengt.

Elephant Tree is afkomstig uit Londen en heeft ondertussen drie volledige langspelers uitgebracht. De nieuwste daarvan, ‘Habits’, kwam onlangs uit en is dan ook niet meegenomen in de set die we op deze schijf te horen krijgen. Dat is aan één kant jammer, omdat dat album een grote ontwikkeling van het geluid van de band laat horen. Aan de andere kant missen we niet echt iets. Dit klinkt namelijk moddervet.

Het stroperige, fuzzy stonergeluid van de band komt heel goed tot zijn recht in deze live omgeving en eigenlijk vanaf het begin weten de met doom doordrenkte riffs de luisteraar te betoveren en mee te sleuren in hun maalstroom van verukkelijk verderf. De heldere gitaren die van tijd tot tijd de kop op steken geven het optreden een donkere, psychedelische atmosfeer en de vocale harmonieën zijn bijzonder fijn om aan te horen. En mocht je tot dan stil hebben kunnen blijven zitten, als ‘In Suffering’, de vijfde track, begint, wordt het zo klaar als een klontje waarom metal zo ontzettend geweldig is. En dan nog meer als het live gepresenteerd wordt. Loodzware riffs die je zelfs vanuit je luie stoel deelmaken van een headbangsessie van jewelste en zielscheurende krijsen die iedereen die zegt dat dit “schreeuwmuziek” is gelijk geven. En die personen tegelijkertijd wegblazen en meters door de lucht laten vliegen. De enige misser op deze plaat is het laatste nummer ‘Circles’. Dit is, nadat de band al afscheid heeft genomen van het enthousiaste publiek, als afsluiter en, voor zover ik kan horen, niet live nummer wat overbodig en niet in lijn met wat er voor kwam. Evengoed een heel fijn album om even lekker op los te gaan.