Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Soilwork – A Whisp Of The Atlantic
Nuclear Blast
Release datum: 04 december 2020
“’A Whisp Of The Atlantic’ is daarmee niets anders dan een prachtige legering van oogverblindende harmonieën en dynamische melodieuze death. Wat een prachtige EP!”
8.8/10
Patrick Verhoeven I 02 december 2020

Vanaf eind 2019 tot midden 2020 bracht het Zweedse Soilwork geregeld een nieuwe track uit. Geen voorbode voor een nieuw album, maar simpelweg een track. ‘Feverish’, ‘Death Divider’ en ‘Desperado’ werden geopenbaard en veelal goed ontvangen. Gedurende de zomer van 2020 werden ze gepresenteerd als ‘Feverish Trinity’ en nu zijn ze samengebracht met twee andere tracks op een nieuwe EP: ‘A Whisp Of The Atlantic’. Nou ja, EP … met een totale lengte van 36 minuten is het schijfje zeker niet aan de korte kant.

De EP opent met de titeltrack ‘A Whisp Of The Atlantic’, wat niets anders is dan een waar progressief kunstwerk. In de compositie van zestien en een halve minuut speelt de band, nog meer dan voorheen, frivool met de dynamiek: van fel en scherp uithalend tot ingetogen, vredig voortkabbelend op piano en met trompet en strijkers ondersteund. Qua vocalen gaat Strid net zo makkelijk mee: dan weer gevoelig clean, dan weer agressief, onstuimig en dreigend. Het maakt het een emotioneel geladen, rijke, geschakeerde track, waarop het zestal in volle glorie tevoorschijn komt. Soilwork op zijn best? Soilwork op zijn best! Waar op menig album het niveau vervolgens zou verslappen en het moeilijk wordt je aandacht er bij te blijven houden, weet Soilwork dat hier te voorkomen. ‘Feverish’, ‘Desperado’ en ‘Death Divider’ zijn typische Soilwork tracks, waarbij ‘Desperado’ er met zijn agressieve, bijtende, snelle benadering het meeste uitspringt. Zoals altijd zijn de tracks van het zestal uit Helsingborg  geworteld in de melodieuze death metal vol sfeer, melodie, kracht en felheid. Afgesloten wordt er met ‘The Nothingness And The Devil’, dat ook naadloos in de Soilwork discografie past.

Op deze EP legt de band net even meer het accent op melancholiek, iets meer nadruk op de refreinen en de tempo- en sfeerwisselingen, zonder daarbij het typische `Soilwork geluid kwijt te raken. ‘A Whisp Of The Atlantic’ is daarmee niets anders dan een prachtige legering van oogverblindende harmonieën en dynamische melodieuze death. Wat een prachtige EP!