Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Diviner – Realms Of Time
Ulterium Records
Release datum: 7 juni 2019
Tekst: Nima Sadeghi – 26 juni 2019

“Fans van progressieve, maar stevige, thrashy power metal, US metal en bands zoals (latere) Jag Panzer en Angel Dust, Iced Earth en zoals gezegd Nightmare moeten deze plaat absoluut een kans geven.”

4.2/5

Het Griekse Diviner wist mij met hun debuut, ’Fallen Empires’ (2015) aangenaam te verrassen. Den band rondom ex-InnerWish vocalist Yiannis Papanikolaou en InnerWish-drummer Fragiskos Samoilis kwam met een krachtige combinatie van traditionele heavy metal, US power metal en de Europese variant en wist volledig te overtuigen middels sterke songs en eveneens sterke performance.

De opvolger heeft er relatief lang op zich laten wachten, maar het wachten wordt absoluut beloond met deze ‘Realms Of Time’. Van stijlverandering is hier gelukkig geen sprake. Wel hebben de heren zich op alle fronten enorm verbeterd en alles naar een veel hoger niveau getild. De songs klinken veel spontaner en meer opwindend, die nog eens wordt versterkt door de uitstekende sound en productie. Wat meteen ook opvalt is dat men zich minder heeft bepekt en minder voorzichtig te werk is gegaan dan op het debuut. Het lijkt alsof ze op ‘Fallen Empires’ voorzichtig maar vastberaden aan het scouten waren en nu met volle kracht in aanval zijn gegaan. Dat geldt niet alleen voor de muziek, maar zeker ook voor vocalist Yiannis, die vele malen sterker en overtuigender klinkt als voorheen. Wat een geweldige stem heeft de man. Nog altijd doet hij denken aan Dio en voormalige Nightmare-zanger, Jo Amore. Muzikaal doet de moderne, thrashy heavy metal en ietwat progressieve aanpak op ‘Realms Of Time’ mij trouwens vaak denken aan Nightmare en vooral ten tijde van ’Insurrection’ en ’The Burden of God’. En dat zijn zeker niet de minste platen om mee vergeleken te worden.

Ondanks het feit dat het materiaal complexer in elkaar zit en in het algemeen progressiever klinkt dan voorheen, zijn de songs vrij toegankelijk. Ook heeft men het progressieve en de veelzijdigheid niet ten koste van de spontaniteit laten gaan en klinkt het geheel vrij stevig en voldoende agressief, waardoor de plaat bij het eerste gehoor al pakkend is. Alles bij elkaar maakt men met dit album duidelijk veel meer in zich te hebben dan wat ze voorheen openbaarden en hebben een prima album afgeleverd die moeiteloos op de internationale markt mee kan concurreren. Fans van progressieve, maar stevige, thrashy power metal, US metal en bands zoals (latere) Jag Panzer en Angel Dust, Iced Earth en zoals gezegd Nightmare moeten deze plaat absoluut een kans geven.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.