Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dimmu Borgir – Puritanical Euphoric Misanthropia (Remixed & Remastered)
Nuclear Blast 
Release datum: 28 oktober 2022
“Het klinkt na al die jaren nog steeds indrukwekkend. Vanwege het toch wel verbeterde geluid is dit trouwens een nieuwe aankoop waard en het blijft een sterk album in de catalogus van de band”
Vera Matthijssens I 2 november 2022

‘Puritanical Euphoric Misanthropia’ is het vijfde studioalbum dat de Noorse symfonische black metal band Dimmu Borgir origineel uitbracht in maart 2001. Om de twintigste verjaardag van deze schijf te vieren, brengt men nu een versie uit die opnieuw gemixed en gemastered is, wat de organische sound en de drumsound ten goede komt.

De nieuwe release bestaat uit drie cd’s, maar is ook in andere formats verkrijgbaar. Op de twee eerste cd’s vinden we de nieuwe versies van de songs, aangevuld met een Twisted Sister cover van ‘Burn In Hell’ en ‘Devil’s Path’. Op het derde schijfje vinden we een preproductie van een aantal tracks en instrumentale versies die opgenomen werden tijdens een oefensessie. De band bestond toen uit Shagrath (zang), Silenoz (ritmegitaar), Vortex (bas, cleane zang), Galder (lead gitaren), toetsenist Mustis en drummer Nick Barker. Het was het eerste album waar Galder aan meewerkte. Opvallend is dat dit echt een teamwork was, want alle leden van de band hebben bijgedragen aan het schrijfproces van de songs. Bovendien is dit het eerste album geweest waarin symfonische arrangementen zo weelderig worden aangewend, zonder dat dit trouwens de metalen heftigheid van de band aantast. Het blijft een gitaar georiënteerd album. Dat klinkt na al die jaren nog steeds indrukwekkend. Vanwege het toch wel verbeterde geluid is dit trouwens een nieuwe aankoop waard en het blijft een sterk album in de catalogus van de band.