Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Depressed – Beyond The Putrid Fiction
Black Lion Records
Release datum: 22 november 2019
Tekst: Sicktus – 11 maart 2020
“Echt heel veel potten gaat de band met deze schijf niet breken, maar wie niet genoeg kan krijgen van (eind) jaren ’90 death metal, valt hier echt geen buil aan.”
7.8/10

Met ‘Beyond The Putrid Fiction’ brengt het Braziliaanse vijftal Depressed haar tweede plaat uit. Voorganger ‘Afterlife In Darkness’ uit 2015 kon mijn goedkeuring wel wegdragen. Ook deze tweede schijf doet wat ‘ie moet doen: gewoon lekkere rechtoe-rechtaan, pakkende oldschool death metal de speakers uit blèren. Qua muzikale stijl houdt de band enerzijds de oude stijl vast, zij het hier en daar op wat swingender wijze gebracht – maar anderzijds lijkt er stiekem toch ook iets meer melodie in de composities geslopen. ‘Unholy Covenant’ bijvoorbeeld  heeft vooral in het gitaarwerk echt een flinke dosis In Flames van rond de eeuwwisseling. Depressed is bij tijd en wijle zelfs swingend – maar dan swingend met de subtiliteit van een botte bijl. Tijdens het luisteren hoor ik flarden van Deicide, Altar, Vomitory – maar eigenlijk vooral een band die met haar death metal roots volop in de tweede helft jaren negentig staat en daar ook wijd en zijd de mosterd haalt.

Niks mis mee, op zich: ‘Beyond The Putrid Fiction’ is een opeenstapeling van stevig doortimmeren, uitstekend bangbare riffs, lekkere-maar-voorspelbare overgangen en breaks, prima voortrollend en denderend drumwerk, botte vocalen, hier en daar als gezegd zelfs een melodeath / Gothenburg momentje en doorspekt met er lustig op los sweepende gitaar solo’s. Echt heel veel potten gaat de band met deze schijf niet breken, maar wie niet genoeg kan krijgen van (eind) jaren ’90 death metal, valt hier echt geen buil aan.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.