Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hyperconvolutor – Hyper Convolution
Self Released
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Patrick Verhoeven – 11 maart 2020
“In tegenstelling tot bands die je proberen te overrompelen met louter brutaliteit en snelheid, leunt Hyperconvolutor sterker op de compositie, zonder daarbij het technische aspect uit het oog te verliezen en te vervallen tot het niveau van hapklare brokken.”
8.5/10

Hyperconvolutor is de naam die gitarist Nathan Bonkerk (Spectrum of Delusion) aan zijn oorspronkelijke solo project heeft meegegeven. Nadat hij echter de handen ineen sloeg met bassist Jerry Kamer (ook Spectrum of Delusion) en zangers Rabin Miguel (Neviah, Far I) en Bob van Eisden groeide het solo project uit tot een band. Inspiratie wordt gehaald uit de technical death scene (denk aan acts als acts als Archspire, First Fragment, Gorod en Virvum), maar op deze EP wordt het toch over een iets andere boeg gegooid: “Musically, we wanted it to be something new. Instead of being pure technical death metal, we decided to transform the already written music towards something more approachable. Some of the more guitar and drum wankery stuff I’ve written got taken out, and got replaced by more memorable song structures, while leaving enough of the technical and virtuous material for people to enjoy that aspect.”

Zeg nou zelf: hoeveel bands zijn er niet die vol inzetten op de technische complexiteit, maar daarbij de compositie uit het oog verliezen? Niet in het geval van Hyperconvolutor. In tegenstelling tot bands die je proberen te overrompelen met louter brutaliteit en snelheid, leunt Hyperconvolutor sterker op de compositie, zonder daarbij het technische aspect uit het oog te verliezen en te vervallen tot het niveau van hapklare brokken. Het betaalt zich uit in vijf interessante, agressieve, afwisselende tracks, stuk voor stuk met een speelduur langer dan vijf minuten. De band speelt heel erg veel met tempo- en sfeerwisselingen, de fretloze basgitaar van Jerry Kramer danst vrolijkjes tussen de tracks door (‘Chasms And Bridges’, ‘Sinuosity’), er komt interessant soleerwerk voorbij (o.a. ‘Hyper Convolution’, ‘Sinuosity’) en zangers Miguel en Van Eisden zorgen voor een dubbele vocale aanval, waarbij het contrast tussen beiden erg goed werkt. Om nog meer variatie in te bouwen wordt er in ‘Chasms And Bridges’ een akoestisch gedeelte ingebouwd, kent ‘Sinuosity’ een gesproken stuk en wordt het slotnummer ‘Omniscience’ net voorbij de helft, verrassend en betoverend mooi, door een orkest overgenomen. Deze extra accenten laten niet alleen een oog voor detail horen, maar zorgen er ook voor dat ‘Hyper Convolution’ kleurrijk en levendig voor de dag komt.

‘Hyper Convolution’ is een erg aangename kennismaking met het viertal van Hyperconvolutor. Er is een mooie balans gevonden tussen de technische aspecten en de toegankelijkheid van de tracks. Een absolute aanrader voor hen die uitdagende muziek niet uit de weggaan.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.