Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Darkthrone – It Beckons Us All
Peaceville Records
Release datum: 26 april 2024
“Dit is geniaal. Ik kan er heel veel over zeggen en dat ga ik denk ik ook doen.”
9.5/10
Bart Meijer I 10 mei 2024

Terwijl ik begin aan deze recensie heb ik net te horen gekregen dat ik wederom een breuk heb opgelopen in mijn rechterarm en rustig aan moet doen (maak je vooral niet druk, dit is niet iets chronisch). De relevantie van die opmerking is dat dit album, het nieuwste opus van het legendarische Darkthrone, er constant op aandringt om je luchtgitaar erbij te pakken en de kneiter-lekkere riffs zodoende mee te spelen. Dus het beluisteren van ‘It Beckons Us All’ bezorgt me zowel pijn als plezier. Plezier voert echter de boventoon.

Er zijn veel black metal bands, en de topscore is beleefd. Er kan er maar één de allerbeste zijn en dat is zonder enige twijfel Satyricon. Dat is een bijzonder persoonlijke mening. Een tweede is dat Darkthrone daar hevig op volgt. Dat bewijzen ze met ‘It Beckons Us All’, een album dat eigenlijk met heel weinig woorden besproken kan worden. Dit is geniaal. Ik kan er heel veel over zeggen en dat ga ik denk ik ook doen, maar dit album is zo goed als perfect. Echt, luister het maar eens. En Darkthrone doet niet enkel black. Neen, ze spelen black, death, doom en noem maar op.

Wat maakt dit album zo goed? Elk nummer is strak en duurt net zo lang als dat het moet duren. Er wordt geen tijd genomen voor lange, ingewikkelde passages en de muziek zit uitstekend in elkaar. De vocalen zijn hard en ongecompliceerd. Als je denkt aan Tom G Warrior die gastvocalen doet bij Satyricon, dan heb je ongeveer in de smiezen waar ‘It Beckons Us All’ over gaat. Nocturno Culto (kom op, hoe gaaf is het om zo’n stagenaam te hebben?) is echt goed bij stem en zingt elk nummer wonderlijk weg, alsof hij dingen roept die die voor hem al lang duidelijk zijn. Een goed metal album maken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Manowar en Slayer bewijzen dat, en Darkthrone doet dat nu ook. Niet moeilijk, maar wel geniaal.

photo courtesy of Peer Olav Kittilsen