Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crooked Royals – Quarter Life Daydream
3DOT Recordings
Release datum: 21 oktober 2022
“Zwaardere riffs worden vlot afgewisseld met melodieuze en emotionele uithalen”
7.5/10
Koen de Waele I 21 oktober 2022

Na twee EP’s is het eindelijk tijd voor deze band uit Nieuw-Zeeland om hun debuut ‘Quarter Life Daydream’ uit te brengen. Dat gebeurt via het nieuwe label 3DOT Recordings dat in het leven werd geroepen door Periphery, een label dat fans van (progressieve) metalcore zeker in de gaten moeten houden.

Crooked Royals beschikt over twee zangers Christian Carstensen (heldere zang) en Lee Mackley die de stevige uithalen voor zich neemt, iets dat helemaal niet uitzonderlijk is in het genre.

De band speelt het type metalcore uit de jaren 2010 en doet dat op een meer dan melodieuze manier. Zwaardere riffs worden vlot afgewisseld met melodieuze en emotionele uithalen. Ook andere invloeden zoals progressieve elementen, rock en pop worden niet geschuwd. Een nummer als ‘Waypoint’ start zachtjes en lijkt bijna op een mooi popnummer, tot je op de achtergrond de woedende uithalen van Lee hoort. Af en toe gaat het er stevig aan toe zoals op ‘Counterfeit’ of ‘Paper Warrior’ maar ook daar blijven de emotionele stukken niet achter. Afsluiter ‘Between You And I’ is het voorbeeld van een sentimenteel geladen ballad.

Maar hoe goed de zangpartijen ook klinken en ondanks de uitstekende beheersing van de instrumenten, brengt Crooked Royals een vorm van metalcore die netjes volgens het boekje gespeeld wordt en braaf klinkt. Wat ze doen, doen ze goed. Jammer genoeg is er weinig vernieuwends te horen in een genre waar je toch wat exceptioneler moet spelen om nog te kunnen opvallen.